Зарзаватчии на война за търговски места

Мисия Варна

18-03-2015, 16:43

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Пламена Николова

Всичко от Автора

Още по Темата:

КЗК намали глобите за нелоялна конкуренция

Без вода около Зеленчукова борса

160 наематели на обекти от Зеленчуковата борса се жалват в общината

Търговците от зеленчуковата борса във Варна се жалваха от нелоялна конкуренция в района на ул. "Под игото" и ул. "Академик Курчатов". В писмо до комисията по "Търговия, туризъм и рекламна дейност" в общината те пишат, че всекидневно се търгува с плодове, зеленчуци и други хранителни стоки както на самите улици, така и в нерегламентирани от закона обекти като гаражи, сергии, шатри, маси, дворове и други подобни, част от които са разположени на пътните платна, в зелените площи и по тротоарите в непосредствена близост до стоковото тържище.

"Предлаганите от тях стоки по никакъв начин не отговарят на изискванията за търговия с хранителни стоки и съхранението им, не е ясен произхода и качеството им. Извършващата се по този начин търговия не отговаря на нормативните изисквания на Закона за стоковите борси и тържищата. По цялата дължина на улиците в посока Хлебозавода паркират автомобили, бусове и камиони, които заемат цялото дясно платно на пътя и възпрепятстват движението, като образуват задръстване и предизвикват пълен хаос около стоковото тържище", се казва в писмото.

"Изрядните" търговци настояват общината да преразгледа схемата за преместваемите обекти в район "Младост" и да не допуска такива по двете улици. Освен това се очаква съветниците да подкрепят искането им поставените вече бараки, павилиони и други временни търговски обекти не само да бъдат премахнати от тротоарите и зелените площи, но и да се забрани търговията с плодове и зеленчуци на открито в района.

Под искането са се подписали 160 наематели на обекти в Зеленчуковата борса.

Търговците от двете улици извън борсата също са събрали подписка в защита на интересите си. В писмо до комисията по търговия те посочват, че закриването на обектите им би оставило много семейства без препитание и би провокирало огромно социално напрежение.