Тери Пратчет - в код на интернет

"Ако си умрял, като че ли беше по-добре да си летиш между кулите, отколкото да лежиш под земята", разсъждава герой от "Пощоряване".

Фенове на Тери Пратчет измислиха доста добър и хитър начин, чрез който да почетат паметта на починалия наскоро писател и да увековечат името му. Той ще бъде навсякъде и никъде – криещ се в кода на интернет пише в. "Гардиън".

33-тата книга на Пратчет "Пощоряване" (Going Postal) разказва за изграждането на подобна на интернет комуникационна система от семафорни кули. Когато Джон Миличков – синът на нейния изобретател – е убит, се създава код, наречен "ГНУ Джон Милкович", чрез който името му продължава да циркулира по комуникационните линии. Г означава, че съобщението трябва да бъде предадено, Н - "Not Logged", а У – че съобщението трябва се повтори отново, щом се достигне неговия край. (Пратчет очевидно се е пошегувал с GNU – операционна система с отворен код). Вследствие на така създадения код името на Джон се повтаря до безкрайност в системата, тъй като "Човек не е мъртъв, докато все още споменават името му", допълват от obekti.bg

Какъв по-добър начин да бъде запомнен писателят, измислил тази система, от "ГНУ Тери Пратчет"? Reddit потребители създадоха код, който всеки с елементарни познания по уеб кодиране може да сложи в своя уеб сайт. В случай че се затруднявате пък, винаги можете да използвате плъгините за Wordpress и други платформи. Кодът се казва XClacksOverhead и има хедър "ГНУ Тери Пратчет".

"Ако си умрял, като че ли беше по-добре да си летиш между кулите, отколкото да лежиш под земята", разсъждава герой от "Пощоряване".