Орязаха привилегиите на незрящите за пътуване

960 деца с увреждания ще се возят безплатно

Незрящите хора над 18 години във Варна ще пътуват вече само по една линия от градския транспорт срещу 2 лева месечно, а асистентите им ще заплащат 30% от стойността на абонаментните карти. Досега 2000 лица с увредено зрение имаха право на безплатно возене и то по две линии. Промените са регламентирани в новата Наредба, която определя реда и условията за пътуване в градския транспорт на Варна.

"Трябва да се види спецификата на всяка инвалидност. Искам да внеса тук малко разум. Цените са високи, а пенсиите ни малки. Градският транспорт е единствената ни алтернатива да пътуваме безопасно в тази агресивна среда. Навсякъде ни дебнат разбити плочки, тротоари с различна височина, табели, отворени шахти. Моето ходене пеша никога не се знае как ще свърши и крие рискове. Затова са нужни поне два автобуса, които да мога да сменя, за да стигна безопасно където искам. Затова настоявам не само незрящите, а всички инвалиди да имат право на безплатно возене по две линии", каза по време на заседание на правната комисия Методи Андонов от Дружеството на слепите. По-късно Бончо Бонев от Регионалната организация на съюза на слепите уточни, че те настояват хората с нарушено зрение да имат право на две линии, за които да заплащат по 2 лева месечно, а придружителите им да заплащат 15% от стойността на картите.

С приемането на наредбата добрата новина е, че вече всички хора с увреждания ще могат да ползват преференции при пътуване в града и извън него. След приемането на новите разпоредби 9382 човека с различна степен на нетрудоспособност ще могат да ползват преференции. С придружителите им броят нараства на 11 542.

Всички деца с увреждания на възраст до 18 години ще пътуват напълно безплатно, общо броят им е 960. Досега местната хазна е поемала издръжката за транспорт едва на 160 от тях. Техните лични асистенти също 960 на брой ще заплащат само 30% от стойността на картите за градски транспорт или това прави 14 лв. месечно. В бюджета на общината за дофинансиране на картитите са били заложени 630 900 лв. Нужни са още 800 000 лв., за да покрият разходите на всички нуждаещи се, уточни председателката на социалната комисия доц. Медиха Хамза.

Новите моменти в наредбата предвиждат лицата от 18 до 64 години с намалена трудоспособност между 50 % и 70 % да заплащат 50% от стойността на абонаментната карта за една линия месечно.

Лицата от 18 до 64 години с инвалидност между 71% и 90% съответно ще заплащат 30 % от стойността на абонаментната карта, а тези от 91% до 100 % , независимо дали са с асистент или не, 20% от стойността на картата.

Общо разходите по пътуването на хората с увреждания възлиза на 3 650 000 лв. Дофинансирането се поделя между общината, транспортните фирми и държавата.