Водата в кебапчето "фирмена тайна"

Животът

18-03-2015, 07:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Регламентът засяга прясно и замразено месо, когато не е предварително опаковано

След 1 април може да научим какъв е произходът на месото, което пазаруваме, само ако много се интересуваме. Оказа се, че в месарските щандове няма да има специални надписи, които да указват къде е родено, отгледано и заклано животното, въпреки че влиза в сила европейски регламент 1337 от 2013 година, който определя как да се посочи страната на произход за прясно, охладено и замразено месо от свине, овце и кози и домашни птици. Досега подобно изискване имаше за говеждо и телешко. Информацията няма да е посочена на голям етикет или по друг видим начин, защото това не е упоменато конкретно в европейските изисквания, а страната ни не е приела национални правила за представяне на задължителната информация на етикетиране, научи "Монитор".

"Именно в националните мерки държавите членки трябва да определят конкретни правила как да бъде предоставена информацията за страна на произход", коментира проф. д-р Йордан Гогов, член на Експертния съвет към Асоциацията на месопреработвателите в България. "Данните трябва да се предоставят по наши правила, които не противоречат на европейския регламент, желателно е да бъде писмено и на достъпно място за потребителя и да има указания", каза още експертът. "Ще предоставим необходимата по закон информация, за нас това не е проблем", коментира генералният мениджър на една от най-големите търговски вериги у нас Димитър Спасов.

Приемането на този регламент не беше лесно, защото трябваше да се проучи доколко потребителят в Европа се интересува от тази информация, категоричен е проф. Гогов. Въвеждането на тези изисквания засяга много страни – раждането на животното, неговото отглеждане и клане. Трябва да се осигури изключително добра информация по веригата, за да бъде посочена в документите, придружаващи стоката, смятат експертите от бранша. Според проучване на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазването на животните потребителите в ЕС се интересуват най-много за мястото на отглеждане на животните, а някак си остава в сянка мястото на раждане и на клане.

Регламентът засяга прясно и замразено месо, когато не е предварително опаковано - най-често свинете пристигат на трупни половинки, които се обработват, а при овцете и козите са цели трупчета, както и птиците. Тогава на самия кашон трябва да се постави необходимата информация. На етикета трябва да пише алергените, останалата информация трябва да е записана в търговските документи, но до нея потребителят ще стигне с много питане.
Няма страна в общността, която да не е решила този проблем, категорични са от асоциацията на месопреработвателите у нас. Много от държавите вече изискват от производителите да записват енергийната стойност на храните, въпреки че по регламент тази информация ще започне да се пише задължително от догодина.