Нови експерти ще оценяват във фонд "Култура"

Мисия Варна

17-03-2015, 14:16

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Общината финансира проекти в областта на изкуството и културата

Сменят журито за подадените до вчера проекти

Проектите от втората сесия на общинския фонд "Култура" ще бъдат оценявани от нова комисия. Това се налага, тъй като досегашната е приключила с едногодишния си мандат. На днешното заседание на комисията по култура към общинския съвет стана ясно, че постоянните членове на експертния съвет - директорът "Култура" в общинската администрация, председателят на комисията към Общинския съвет, представителят на Обществения съвет по култура и двама общински съветници не подлежат на смяна.

Ще бъдат подменени единствено експертите в различните области на изкуството, които са седем на брой в комисията. Със свои предложения днес участваха културната дирекция на общината и Обществените съвети по култура. Оказа се обаче, че втората група предложения не съдържа биографиите на творците и тяхното гласуване беше отложено за петък.

Приети бяха предложенията на администрацията и така в новия експертен съвет влезе актьорът Симеон Лютаков като представител на театралната гилдия, както и Кремена Цанкова-визуални изкуства. Третото предложение на администрацията - постът си в експертният съвет да запази директорът на Музикалното училище Христо Дипчиков бе оспорено от общинската съветничка Марица Гърдева. Според нея той трябвало да напусне журито, тъй като музикално училище кандидатства с проект за финансиране от общинският фонд "Култура". Според зам.-кмета Пламена Маринова в участието на Дипчиков няма нарушение на закона, тъй като той не участва в гласуванията касаещи повереното му учебно заведение.

Предложенията на обществения съвет за експерти бяха: Димитър Дермански - оператор в РТВЦ Варна за визуални изкуства, бившият шеф на Дирекция "Култура" Пенка Живкова за изпълнителски изкуства, композиторът Нелко Коларов за музика, директорката на библиотеката Емилия Милкова за литература и Владимир Попов за архитектура и моден дизайн.

По служебен път комисията се сдобила с биография на Емилия Милкова, тъй като тя е държавен служител и нейната кандидатура беше одобрена още днес. Останалите ще бъдат гласувани в петък, но проблем ще възникне с г-жа Пенка Живкова, чийто ресор в комисията ще се дублира с този на Христо Дипчиков.