Отменят код "кафяво" за плажа

Четири пречиствателни станции готови преди летния сезон

През новия летен сезон код "кафяво" за морската вода по плажовете заради замърсяване остава в историята. Родното Черноморие ще посрещне туристите с 4 нови пречиствателни станции - във Варна, Несебър, Поморие и Созопол.

"Имаме уверение от страна на строителите за приключване на строително-монтажните работи в срок, преди разгара на летния сезон", обясниха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Първо ще е готово пречиствателното съоръжение в Несебър. Според договора станцията трябва да бъде готова до 2 август. Към момента 35% от съоръжението са изградени, а системата за дълбоководно заустване, която ще отвежда отпадните води на 2,5 км навътре в морето, е готова на 80 на сто.

Несебър е общината, която посреща най-много туристи през летния сезон. Аз лично ще следя и ще настоявам този важен проект да влезе в действие през май коментира пред "Монитор" Ивелина Василева.

Новата станция ще осигури по-чисти води и в Слънчев бряг, Св. Влас, Кошарица, Равда, Каблешково, Ахелой и Тънково.

Месец по-късно – през юни, се очаква да заработи и пречиствателната станция на Созопол. Кметът на общината Панайот Рейзи е категоричен, че ако има забавяне на европейски средства, общината ще изтегли кредит, но станцията ще влезе в действие в този срок.

Усилено тече строителството и на пречиствателната станция в Поморие. Към момента 42% от съоръжението са изградени, а до края на април трябва да бъдат изградени и тръбите за отвеждане на отпадните води в морето. Кметът на общината Иван Алексиев смята, че изграждането й може да приключи до два месеца.

"Хвърлили сме всички усилия на обекта има готовност да се работи на две смени, но сроковете ще бъдат спазени", заяви Алексиев.

В Бургас от няколко години работи нова пречиствателна станция, тъй като общината е осигурила собствени средства. Станцията обслужва всички зони от кв. "Меден рудник" в Бургас и предпазва Черно море от замърсяване с непречистени отпадни води.

"Продължаваме с изграждането на канализацията в кварталите на Бургас. От началото на тази година стартира вторият етап на мащабния проект за канализация в село Маринка, финализира се и проектът за пречиствателната станция", коментира кметът на областния град Димитър Николов.

Във Варна се очаква изграждането на втория етап от модернизацията на станцията да приключи до 30 юни. На този етап се предвижда пречистване на отпадните води чрез изграждането на съоръжения за отстраняване на фосфор. "След реконструкцията отпадните води в морето и във Варна ще са максимално чисти. Защото без това градът ни няма как да се развива като туристически център", обясни кметът Иван Портних. При първия етап беше изградена помпена станция "Акациите", която сложи край на преливането на непречистени отпадни битови и промишлени води в морето. Обектът беше на стойност от близо 3,2 млн. лв. по програма "Околна среда". С европейски средства беше направено и дълбоководното заустване на отпадните води от курортния комплекс Златни пясъци. Така Варна стана първата морска община, изпълнила изискванията на Директивата на ЕС за дълбоководното заустване. То струваше 8,2 млн. лв. и беше реализирано чрез безлихвен заем от ПУДООС, с което се реши проблемът със замърсяването на морските води в курорта.
Сменят технологията в Кранево

Технологията на станцията в Кранево, която пречиства водите на Албена, ще бъде сменена. Съоръжението е било построено за нуждите на черноморския комплекс. През 1995 г. е модернизирано, за да поема отпадни води и от близкото село Кранево и съседните Обрачище и Рогачево, в които туристическата инфраструктура непрекъснато се разраства. Проектът за модернизация на пречиствателната станция е на стойност 32 млн. лв. и ще се финансира по оперативна програма "Околна среда". Предвижда се капацитетът на станцията да нарасне от 13 000 до 50 000 еквивалент-жители и да се повиши качеството на пречистената вода, зауствана в Черно море. След реконструкцията трябва да се осигури отстраняването на азота и понижаване на фосфора в отпадните води според изискванията на европейската директива. В рамките на проекта ще бъде изграден и отвеждащ колектор с пречистените от станцията води до Черно море, като т.нар. точка на заустване ще бъде изместена на разстояние 1,8 морски мили навътре в морето.

В съседен Балчик от 2011 г. функционира нова пречиствателна станция. Въведена е автоматична система за контрол и събиране на данни и колектор за дълбоководно заустване. Градската пречиствателна станция на Балчик обслужва 22 200 жители.
Концесия за повече от половината брегова ивица на Варна
60% от плажовете във Варненско са отдадени на концесия или под наем. Това показват данни на един от помощниците на концесионерите на плажовете във Варна Андрей Василев. Според него концесионерите проявяват интерес само към атрактивните плажове и към тези, които имат в тилната част собственост на имоти. Това са плажове, където има развити някакви инвестиции, като Златни пясъци, Св. Константин и Елена, "Ривиера", "Слънчев ден" и Варна – Централен. Те са отдадени на концесия и имат стопани, които проявяват траен интерес към тях. Всички останали, които са извън урбанизираната територия или са на места, където няма устроена инженерна инфраструктура, остават безстопанствени. Василев посочи, че изграждането на една канализация, водопровод и електрическо захранване е много голям разход, който е за сметка на наемателя или концесионера, но впоследствие остава в полза на държавата, която е собственик на плажа.
60-годишни спасители охраняват туристите
Средната възраст на спасителите по варненските плажове е 60 г. Това обясни Андрей Василев, пълномощник на концесионерите. Оказва се, че осигуряването на спасители е един от основните проблеми пред стопаните на пясъчната ивица. Според Василев само БЧК може да обучава спасители, но това трябва да се промени.

"Това е монополен модел, в който само БЧК е орган, издаващ сертификати за спасяване на хора във вода, било за басейн или море. А трябва да се даде възможност на хора, които са специалисти и имат възможност да организират такива курсове, също да създават спасители", смята Василев.

Според него младежите не били заинтересовани да изкарат курс за спасител на море. "Дали курсът е за море или басейн е от значение, защото разходите са различни и това кара по-голяма част от тях да изберат обучението за басейн, където разходът е много по-малък", уточни Василев.
Ново депо за отпадъци през ноември
Варна ще има ново депо за отпадъци до края на октомври. Системата за управление на боклуци струва 34,4 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Околна среда". Системата ще обслужва Варна, Аксаково и Белослав, което ще реши проблема с депонирането на отпадъците на трите общини за 5 години напред. Депото край село Въглен е с площ от 52,715 дка и капацитет 577 хил. куб. м, или 401 944 тона отпадъци. Едновременно с това се изгражда инсталация за компостиране, която да обработва биоразградими отпадъци като трева, листа от дървета. Специална инсталация ще има и за строителните отпадъци.