Русия обяви пълна бойна готовност по море, суша и небе

Новините

16-03-2015, 20:50

Снимка:

pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Путин се появи за първи път от 10 дни

Над 40 000 военни и техника тренират заради военната сигурност в Арктика

Руският президент Владимир Путин заповяда да бъдат поставени в пълна бойна готовност Северният флот, отделни съединения на Въздушно-десантните войски и Западният военен окръг, разположен в Калининградска област, съобщи министърът на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС. В започналата вчера внезапна проверка на бойната готовност участват 40 000 военни, 3360 единици военна техника, 41 бойни кораба, 15 подводници, 110 самолети и хеликоптери. Основна задача на проверката е да се преценят възможностите на руския Северен флот да гарантира военната сигурност на Русия в Артика, посочи Шойгу. По думите му президентът Владимир Путин е решил да провери бойната готовност на флота и да прецени доколко е възможно той да бъде подсилен.

Предвижда се по време на проверката руските военни да подсилят войсковата групировка на Нова земя и Франц-Йосифова земя, също и да тренират унищожаване на военноморска групировка на условен противник. Войските ще изпълняват примерни задачи като прегрупиране на специални сили с покриване на големи разстояния, защита на държавната граница по въздух и по море, също и по суша в условията на Крайния Север, логистично осигуряване и действия срещу диверсанти. През декември Москва извърши внезапна проверка на готовността на Западния военен окръг. Руският президент Владимир Путин се появи вчера публично след необичайно дълго 10-дневно отсъствие. "Щяхме да скучаем, ако нямаше слухове", коментира Путин на среща с киргизкия президент Алмазбек Атамбаев в Константиновския дворец край Санкт Петербург. Атамбаев заяви, че руският му домакин го е развел с автомобил из двореца.

Крим е руска територия и Москва сама решава какво военно присъствие ще има в региона, заяви руският зам. външен министър Алексей Мешков в отговор на изявлението на шефа на европейската дипломация Федерика Могерини, която заяви, че ЕС е обезпокоен от увеличаването на руското военно присъствие в Крим. Полуостровът отбеляза вчера една година от присъединяването си към Русия. Премиерът Сергей Аксьонов поведе шествие по случай годишнината, на която жителите на полуострова развяваха кримски и руски знамена. Той бе категоричен, че Крим се е върнал в историческата си родина Русия и "никога вече няма да бъде част от Украйна". Владимир Путин призна в документален филм, излъчен в неделя, че е разположил военнослужещи, за да подкрепят "силите за самоотбрана на Крим". В един момент дори обмислял да повиши бойната готовност на ядрения арсенал на Русия, допълни той в интервюто си за филма.

ПОЗИЦИЯ

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да участва в обсъждането на предложенията за изпращането на миротворческа мисия в Донбас, ако и двете страни в конфликта се заинтересуват от това, съобщи РИА "Новости". "Участниците в конфликта трябва да се договорят за такива форми на наблюдение за изпълнението на достигнатите от тях договорености, каквито биха били взаимно приемливи", каза Лавров. Украинският президент Петро Порошенко вчера внесе в парламента проект за обръщение към ООН да се въведат миротворци в страната.