НАТО праща ястреб генерал в София

Новините

16-03-2015, 07:00

Снимка:

в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Преди време генералът шокира с изказване, че силите на НАТО трябва да се подготвят за пълномащабен военен конфликт с Русия за защита на страна член от Източна Европа.

Строгият и краен в изказванията си ген. Ейдриън Брадшоу ще пристигне в София във вторник, научи "Труд". Генералът е вторият човек в командването на обединените сили на НАТО в Европа. На практика това е най-високопоставеният европеец във военната структура, която традиционно се оглавява от американец, докато политическият пост на генерален секретар е запазен за партньорите от Стария континент.

Преди време генералът шокира с изказване, че силите на НАТО трябва да се подготвят за пълномащабен военен конфликт с Русия за защита на страна член от Източна Европа. Пояснението бе, че Москва може да изненада алианса с атака и да заграби територия, която след това да държи под заплахата от преминаване на конвенционалния конфликт в ядрен сблъсък.

„Колкото и невероятен да изглежда в момента, прерастването на такъв сблъсък в стратегически конфликт поради нечия грешна преценка представлява заплаха за съществуването на цялото човечество", обяви ген. Брадшоу в Лондон.Генералът ще бъде два дни в България като засега е ясна единствено срещата му с началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Генералът може да посети и етап от международното учение, което започна вчера на полигон "Ново село". В учението ще участват 350 американски военни, до 50 единици бойна техника, сред които и четири танка М1 Ейбрамс, 13 хеликоптера, друга поддържаща и осигуряваща техника.В съседна Румъния също тече учение с участие на американската армия, но там е разположена много повече бронетанкова техника.