Иманяри налазиха разкопките по Главната

Охрана в района няма

Никой не пази археологическите разкопки в центъра на Варна, които от вчера са официални със заповед на Министерството на културата. Заради влизането на археолозите на обекта, ремонтните дейности по пешеходната зона са спрени за 22 дни. Това наложи работниците да преустановят работа и разкопките в съботния ден останаха без охрана. 

Това даде повод на иманярите да налазят античните останки. В ранния следобед днес металните решетки, които уж трябва да пазят изкопите, бяха разместени, а на места - директно свалени. Мъж на средна възраст си бе направил вратичка между две от металните огради и надвесен над трапа, със сандвич в ръка, над 20 минути щателно оглеждаше полуизкопаната делва до античната стена на Одесос и останките около нея, видя репортер на Varnautre.bg

Според продавач в търговски обект в района, снощи от страната на ул. "27 юли" иманяри са ровили в изкопа и после коментирали, че металотърсачът им е засякъл нещо.

Полиция, която да пази в района, обаче няма. Единствено табела на една от отворените метални решетки, заграждащи обекта предупреждава, че достъпът на външни лица е забранен.