Детска площадка става строеж

Мисия Варна

14-03-2015, 10:51

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Строежът в градинката на ул. "Студентска" няма да го бъде

Междублоковото пространство отскоро вече не е общинска собственост, а частна и има проект за застрояването му

Детска  площадка в кв. "Владиславово" във Варна ще бъде застроена. Това алармираха жители на квартала. Става дума за междублоковото пространство пред бл. 21, което отскоро вече не е общинска собственост, а частна и има проект за застрояването му. 

"На площадката идват деца не само от бл. 21, а и от съседните блокове – бл. 20,  бл. 22, бл. 408, бл. 407, бл. 32 и много други. Това кътче във "Владиславово" остана може би единственото, което събира толкова много деца и родители. Има деца, които играят футбол, федербал и фризби на полянката, деца които карат колело, деца на пързалката и пясъчника, майки с деца в колички. При хубаво време е много трудно да си намериш място. За разлика от детските площадки в центъра на Варна, където те е страх детето ти да не излезе на улицата и да не го блъсне някоя кола, тук оживените улици са далече от площадката и родителите са спокойни, децата бягат на воля", разказва Драгомор Драганов, който живее в бл.21. 

Наскоро съкварталците били събрани на среща с главния архитект на Варна. На им било съобщено за новите планове за застрояване на Варна и в частност за кв. "Вл. Варненчик". Оказало се, че голяма част от полянката пред бл. 21 вече е частна собственост с разрешително за строеж.

"Главния архитект ни обясни как със "зъби и нокти се е борил за нас", защото първоначалният план за строителство е бил за сграда за живеене (с максимална височина 28 м). В последствие била намалена до сграда за социално предназначение с височина до 10 м. Обясниха ни как това би било в помощ на всички, ако се построи един фитнес салон или плувен басейн. Но сграда за социално предназначение би могла да бъде и казино, дискотека, гишета за разплащане на ток и вода, търговски център. Един инвеститор според вас какво би приел да построи, за да му носи доходи", коментира още Драганов. "Истината е, че ще се стовари огромно количество стомано-бетон пред блоковете ни", допълни той. 

След като в квартали изразили недоволството се оказало, че общината може да откупи парцела или да не издава разрешително за строеж върху него, ако теренът е от нациоанално значение. "Нима децата не са от национално значение?", питат хората от квартала и се заканват да използват всички позволени, та дори и непозволени средства, за да запазят малкото зеленина пред блока си.