Започнаха археологическите разкопки в центъра на Варна (снимки)

Подписан е договор с общината, според който за 22 дни археолозите трябва да разкрият находките от античния Одесос

Истински археологически разкопки започват в центъра на Варна утре. Днес се извършва разчистването, утре ще бъде положена мрежа и всичко останало, необходимо за разкопките, научи Varnautre.bg. Те ще продължат 22 дни, според договор, който вече е подписан с общината. Междувременно на Главната, където бе намерена делвата, се показа и същинска част от крепостната стена  на античния Одесос. Фрагментът е на 25 метра от делвата и върви по диагонал. Стената е три метра широка, с камъни от двете страни, а по средата има насип. 

Зад делвата пък е намерена счупена амфора. Там са разкрити и останки от зид със навес. Намерен е и похлупакът на делвата. Разкопките ще продължат около стената, като се свалят пластове пръст, обясни пред Varnautre.bg директорът на РИМ-Варна проф. Валентин Плетньов. Според него 22 дни са достатъчни за разкопките. По думите му голяма част от стената е силно разрушена от поставяните през годините подземни комуникации. 

16:30 ч От Община Варна току-що съобщиха: "Община Варна има временна забрана за извършване на строително-ремонтни дейности по бул. "Княз Борис I" - в участъка от т. нар. Дупка до хотел "Черно море". Ветото е наложено от Министерството на културата, заради откритата антична делва по време на ремонта на ларгото. Затова от днес на терена влязоха археолози от Регионалния исторически музей, които започват проучвателни разкопки, съобщи кметът Иван Портних.

След като разкопките приключат, комисия от Министерството на културата ще издаде предписание за това къде и как да бъдат съхранявани и експонирани откритите артефакти. Едва тогава ще продължи полагането на новата павирана настилка."

Вижте подробно какво откриха археолозите