Казарми от Първото българско царство се появяват край Варна

Реализацията на мащабния историко-атракционен комплекс е във финалната си фаза

Крепостна стена и казарми, част от Първото българско царство вдигат в Историческия парк край Варна. Конструкцията ще пресъздава сгради от старата столица Велики Преслав. Историко-атракционният комплекс ще се разгърне на терен от 130 дка между варненските села Ветрино и Неофит Рилски (виж повече тук »»). Реализация на мащабния проект за съхранение на българския дух и история е на акционерно дружество "Исторически парк" АД. 

"Реализацията на парка навлиза в своята финална фаза. Това са окончателните проекти", обясниха от "Исторически парк" АД. 

На територията на Историко-атракционния комплекс ще бъде показана историята по българските земи от 7000 г. пр.Хр. до падането ни под турско робство през 1396 г.

В първия етап от проекта бе създадено "Неолитно селище". В него може да се види къща от неолита, къща от халколита и тракийски музей. 

В историческия "Дисниленд", както вече го наричат местните, ще бъде възстановено и селището, в което е намерено най-старото злато в света от Варненския халколитен некропол отпреди 8000 години. Дворец от времето на Севт III ще представя тракийската епоха. Дворецът на Крум също ще намери място там.  

Освен реплики на сгради и артефакти, в историко-атракционния парк ще има и киносалони и тематични заведения за хранене с тракийска, славянска и старобългарска кухня.

Както Varnautre.bg вече писа инвестицията за Историческия парк край Варна ще е около 50 млн. евро, като тя ще дойде от акционери. Инициативата е изцяло частна и за нея няма да се ползва европейско или друго публично финансиране. Още подробности и снимки за Историческия парк край Варна вижте ТУК »»