Отварят Евксиноград за туристи наесен

Туризъм

10-03-2015, 07:20

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Възстановителните работи, започнали преди две години, са финансирани от Оперативна програма "Регионално развитие" и са на стойност 9,8 млн. лв.

Мащабната реставрация на двореца "Евксиноград" и парка около него ще приключи през октомври. След което някогашната царска лятна резиденция, превърнала се след това в луксозна почивна станция за комунистическия елит, ще бъде открита за посещения. Това съобщиха от Министерски съвет, които стопанисват комплекса и имат амбицията да го превърнат в туристическа атракция, която да носи приходи.

Възстановителните работи, започнали преди две години, са финансирани от Оперативна програма "Регионално развитие" и са на стойност 9,8 млн. лв. В момента тече цялостният ремонт на двореца, чието строителство е започнало по времето на княз Батенберг. Той ще бъде възстановен в автентичния си вид, с изключение на третия етаж, който ще се превърне в музей, заяви арх. Жеко Тилев. В музей ще се превърнат и бившите конюшни. Сградата, в която са живеели гвардейците пък, ще стане туристически информационен център. Ще бъдат реставрирани и консервирани и останките от антично-средновековната крепост "Кастрици" наблизо край морето. Паркът от близо 900 декара ще възвърне някогашния си блясък, обещават изпълнителите на проекта. Ще бъдат възстановени и няколкото оранжерии, които също са архитектурни забележителности.