Влизаме в Римските терми виртуално (снимки)

Изграждат 3D модел на руините

Варненци ще могат да видят как е изглеждала цялата сграда на Римските терми чрез виртуален музей, научи Varnautre.bg. "Aрхеологическият обект ще се експонира, чрез виртуална, насложена и смесена реалност, като се покаже каква е била сградата в нейната цялост.

Ще бъдат използвани руините като основа за смесената реалност, а като добавена част ще бъдат използвани данните от виртуалната реконструкция. Тя ще бъде направена с голяма прецизност, тъй като ще се ползват данни, взети чрез специализирана лазерна технология за триизмерно заснемане на сгради и съоръжения. Също така могат да бъдат привнесени и други текстови и визуални данни като елементи от насложена реалност", обяснява авторът на разработката д-р арх. Надя Стаматова.

"Познавайки "потайностите" на термите от самото начало на извършване на археологическите разкопки (всички деца от Гръцката махала играехме там), винаги ме вълнуваше въпросът, как е изглеждала тази сграда в нейната цялост. С годините бяха изписвани различни туристически брошури, несходни едни с други, по-късно бяха поставени илюстративни табла с рисувана реконструкция и т.н. Моето детско любопитство започна да намира своя отговор след запознаването ми през 2004 г. с архитекта с археологическа практика проф. Стефан Бояджиев, в момента 92-годишен бивш научен работник от БАН", разказва историята на разработката д-р арх. Надя Стаматова.

 

Този кадър илюстрира степента на завършеност, която авторите на идеята се стремят да постигнат в разработката на варненските Римски терми

Проектът е създаден по покана на общината за кандидатурата на Варна за културна столица на Европа. Въпреки че морската столица отпадна от надпреварата, той все пак ще се осъществи. Доказателство за това е участието на специалисти по въздушно снимане, който чрез кадрите от птичи поглед ще помогнат за 3D реконструкцията на термите. 

След като заснеха Варна от птичи поглед и разчувстваха съгражданите с разтърсващо видео от Северното Черноморие, преди дни екипът на Аерофилмс е станал част от проекта "Виртуален музей на римските терми в античния Одесос, Варна", научи още Varnautre.bg. 

Специалистите в областта на въздушната фотография и видео заснемане, чрез безпилотни летящи платформи, са подкрепили безвъзмездно проекта за виртуална реконструкция на големите Римски терми във Варна. 

"Чрез въздушните кадри, които правим ще подпомогнем изграждането на мрежовия модел на съществуващото положение на целите руини. Поради гъсто населения район всички други методи за заснемане на съществуващите руини и изграждане на техен 3D модел са почти невъзможни или неточни. Радваме се, че благодарение на снимките които правим там, ще има възможност да продължи работата по проекта и се надяваме за успешната му реализация в бъдеще", разказаха хората от екипа на Аерофилмс