Бойни кораби на НАТО и Русия "играха" на индианско око в Черно море

Патрулиращата група на НАТО пристигна в района за учение, в което ще тества радио връзките, то обаче нямало връзка с изграждането на командния център на алианса в кв. "Галата"

При навлизането си в Черно море петте кораба от състава на Втората постоянна военноморска патрулираща група на НАТО (SNMG 2) са засекли руски плавателни съдове и самолети. Руснаците имали нормално поведение и са спазвали всички норми и закони за плаване в международни води, обясни на командирът на групата контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ. Бойните сили само са се наблюдавали и не е имало никакви притеснителни действия от страна на руснаците, обясни американския висш военен в отговор на информацията, че групата на НАТО е била следена от руски кораби и самолети. 

Екипажите на натовските кораби не са били притеснени от руските съдове в близост. "Ние сме много добре обучени и знаем как да реагираме при заплаха, но в поведението им нямаше никаква провокация", посочи командващият офицер на канадския кораб "Фредериктън" командир Джефри Мъри. 

Петте кораба на SNMG 2, с над 1400 души екипаж са във Варна за учение. Еда от целите на съвместната тренировка на състава на Втората постоянна военноморска патрулираща група на НАТО и фрегата "Дръзки" от българските ВМС е тестване на радио връзките. Това са регулярни радио свързочни учения, които имат за цел да проверят комуникационния обмен на данни и да се направи проверка дали всички кораби получават картина. Това обясни командирът на групата натовски кораби контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ. 

По думите му учението категорично няма общо с изграждането нацентъра за командване и управление на кораби на НАТО на територията на кв. "Галата" във Варна. Учението включва още хеликоптерни тренировки и маневри, сред които и такива за разминаване на корабите. След като 

Групата натовски кораби пристигна във варненската акватория вчера, но заради лошото време два от плавателните съдове - американският флагман - USS VICKSBURG и канадският HMCS FREDERICTON не успяха да влязат в пристанището в предвиденото време. 

Въпреки бурните вълни обаче часове по-късно корабите все пак успяха да акостират на варненския порт. "Възхитен съм от домакините, които успяха да ни вкарат в пристанището, въпреки бурните вълни", коментира контраадмирал Брад Уилямсън. Той допълни че е за първи път във Варна, а присъствието на SNMG 2 тук е планирано още през 2014 г., според ротационен график за тренировки. 

Освен американския и канадския кораб, съставът на групата включва още FGS SPESSART (Германия), ITS ALISEO (Италия) и TCG TURGUTREIS (Турция).