Как да пазаруваме безопасно в интернет

Никога не въвеждайте онлайн и не предоставяйте своя ПИН код

Голяма част от българите вече се престрашиха и смело пазаруват в интернет. За да няма проблеми с покупките в мрежата обаче е необходимо да се спазват няколко прости правила, съветва Асоциация "Активни потребители" в седмичния си бюлетин. 

1. Пазарувайте само при сигурни търговци.

2. Никога не въвеждайте онлайн и не предоставяйте своя ПИН код.

3. Уверете се, че данните от вашата карта са кодирани, преди да ги изпратите по интернет. Това можете да направите, като проверите дали в долната част на прозореца на браузъра ви има картинка с ключ или катинар, или проверите дали адреса на уеб страницата започва с https://, а не с http:// - буквата s ( от security) означава, че сайтът е сигурен. 

4. Пазете разписките с интернет транзакциите си, включително адреса на уеб страницата на онлайн търговеца. Много онлайн магазини изпращат електронни писма на своите клиенти, в които обобщават детайлите от покупките. Съхранявайте ги.

5. Преди да за почнете да пазарувате, проверете каква е политиката на търговеца за доставка и връщане на стоки. Тя трябва да е упомената на съответния уебсайт. Проверете дали можете да върнете даден артикул, ако не сте доволен. Ако закупените стоки се окажат дефектни, проверете дали ще ви бъдат възстановени парите за покупката.

6. Проверете дали на уеб страницата на съответния търговец има информация за организацията и цените на доставка, валутата, с която може да се пазарува и дължимите данъци.

7. Потърсете телефонен номер или e-mail адрес на продавача и си ги запишете в случай, че имате въпроси.