Булките в бяло излизат от мода

Едва 14 от младоженките, венчали се през януари, са били в традиционни бели рокли

Модата на бялата булчинска рокля отминава. Пример за това са бракосъчетанията във Варна, в които все по-малко младоженки залагат на традиционната сватбена рокля. Справка на Varnautre.bg показа, че в Ритуалната зала на общинската фирма "Обреди" в последния месец от миналата година са се венчали 37 двойки. Бройката на бракосъчетанията е характерна за сезона, тъй като по принцип зимата не е предпочитано време за сватби. От 37-те сватби само 20 от булките са били облечени в бяло. Останалите младоженки са заложили на костюми, всекидневно облекло или екстравагантни тоалети, нетипични за сватба. 

Статистиката показва, че през януари нещата са още по-малко в полза на белите рокли. От 44 сватби през месеца, едва 14 булки са заложили на традиционното бяло. 

През февруари сватбите отново са 37. Традиционалистките в бели рокли обаче са по-малко от половината - едва 16. През февруари дамите, пристъпващи към олтара, масово са наблягали на червения цвят. Дали изцяло или вмъкнато като акцент, червеното се забелязва при всяка пета булка. 

Въпреки тенденцията браковете като цяло да намаляват Варна остава предпочитано място за бракосъчетания на смесени двойки. Освен традиционните руско-български и украинско-български бракове, в морската столица се женят още англичани, французи и дори представители на по-екзотични страни като Кения и Япония.