Виктор от Ню Йорк: За мен България е като при Бог, но на земята

Животът

03-03-2015, 08:17

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Трън иска Виктор за почетен гражданин

Трънчани приеха осемгодишното българче от Ню Йорк Виктор като почетен гражданин на Трън. През почивните дни голяма част от хората в пограничното ни градче не спряха да хвалят таланта на момчето отвъд океана. "Трябва да покажем на това дете, че е ценено в родината си. Виктор трогна толкова много хора", нареждаха трънчани, цитирани от "Стандарт".

Песента му, наречена "Откъснатите цветя на България", предизвика истински фурор след хилядите споделяния. Българи емигранти по света и техните близки в Родината не скриха за бликналите в очите им сълзи. На 27 февруари майката на момчето Кристина Велинова (Christina Villanova) съобщи във Фейсбук групата на Българския детски хор и училище "Гергана" във Фейсбук, че са успели да приключат песента на Виктор броени дни преди Националния празник на България. Споделяйки клипа, тя уточни, че това е поздрав за всички българи, където и да се намират по света, и най-вече за децата, родени и растящи далеч от Родината.

Виктор е роден и живее в Ню Йорк. Само три пъти е идвал в родината на майка си. През пролетта на 2014 година, когато разбира, че майка му е купила билети за ваканция в България и за трети път ще дойде в родината й, Виктор съчинява своята песен за България. Музиката е изцяло негова, а за текста му помага Кристина, която е автор на текстове за песни, записани през 90-те години. От години родената в Трън българка живее и работи отвъд океана. Тя е женена за руснак, информира "Стандарт".През есента на миналата година, след ваканцията, Виктор е записан в родния му Ню Йорк на уроци по музика при Александър Чазов - випускник на Московската консерватория. Там заедно с учителя си записват професионално песента. За каузата са привлечени приятелките Нели Минчева и Мартина Радославова от Кънектикът, САЩ. Виктор прекарва в Български детски хор и училище "Гергана" - Ню Йорк, само една година 2012-2013 г., но Нели и Мартина са истински "ветерани". Пеят във формацията от 2008 до 2013 г., като продължават да участват в концертите и през 2014 г., разказва ръководителката му Нили Хаджийска в статия в нюйоркския вестник "България СЕГА". Тя споделя, че много талантлива е и по-малката сестричка на Виктор - Вера. Артистичната и гласовита госпожица през 2013 г., докато била на 3 и половина годинки, е била едно от децата на премиерата на мюзикъла "Как без музика?" (адаптация на български по известния американски мюзикъл "The Sound of Music"). Вера също има своя песничка за любимото си зайче."За мен България е като при Бог, но на земята. Като порасна, искам да живея в Трън. Защото там на мама таткото почти построи една къща, ама умря, преди да я построи цялата. Аз искам да я направя тая къща", каза в интервю пред Нова телевизия Виктор. "На 3 март България се е освободила от турците. Това е важен ден. Искам да кажа на всички българи - честит 3 март и да имате много хубави дни", каза още талантливото хлапе по телевизора на своите сънародници в навечерието на празника."Не знам дали се оценява, но това дете направи невероятна и безплатна реклама на Трън. Ако бях лидер в общината, веднага щях да предизвикам инициатива за отбелязване на събитието. Бих предложил някаква награда или друга форма на благодарност, а защо не и предложение за почетен гражданин", написа във Фейсбук живеещият в столицата трънчанин Хари Радков. Неговото предложение се прие радушно, макар преди това да имало непремерени изказвания по адрес на трънчаните в Ню Йорк. Те бързо бяха изтрити и се очаква днес на градското тържество за 3 март това да е много обсъждана тема, обобщават от "Стандарт".Снимка на Деня

Щрихи от Плевен