Менте търговията цъфти във Фейсбук

Парите

03-03-2015, 08:03

Снимка:

в-к Монитор

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Данъчни следят пратките чрез фирмите за доставка

Търговията с дрехи, обувки и дори часовници менте процъфтява във Фейсбук. Това показва проверка на "Монитор" в социалната мрежа.
Реклами на десетки онлайн търговци редовно спамят профилите във Фейсбук, оплакаха се опарени. Те обясняват, че тези страници се появяват все по-често заради политиката на самия сайт, а именно на собствената ти стена да излизат харесваните от твоите приятели в нета. Така
докато сърфирате в мрежата
изведнъж на екрана ви се появяват реклами на подобни продукти и дори и да искате да ги затворите, вие пак сте длъжни да ги прочетете, защото те не изчезват само от един клик. Така рекламата става безплатна и натрапчива, тя е навсякъде и е като вирус, обясняват експертите.
В повечето случаи администраторите на страниците избягват да качват цените на артикулите и апелират за това при интерес да се свържем с тях чрез така нареченото лично съобщение. Някои търговци пък директно обявяват цената на стоките в описанието на снимката. Проста проверка във Фейсбук показва, че родните търговци са доста щедри и често правят „промоции”, като съчетават кецове с чанти, и ги предлагат на аудиторията на цени, вариращи между 30 и 40 лева.
Онлайн търговците, които предлагат стоката си в няколко големи български сайта, обаче вече са влезли в полезрението на НАП. Ментетата на световноизвестните марки от няколко месеца вече се продават в т.нар.
виртуални молове
Бързо разрастващите се интернет магазини предлагат цял асортимент от дрехи и парфюми на цени до 10 пъти по-ниски от оригиналните продукти. Всеки от тях продава средно около 30 артикула на ден.
Сред стоките, които се продават в интернет, има дрехи, обувки, парфюми и дори телефони. Голяма част от тези стоки са вкарани контрабандно у нас, а търговците, които ги продават, са безработни и криминално проявени. Ментета се поръчват основно от лъскави бутици в провинцията или се рекламират в интернет като идеалните подаръци за вашата половинка. Когато клиентът ги види на снимката, той не може да разпознае, че това, което му се предлага, е менте. След като продуктите стигнат веднъж в София, след това се изпращат на клиентите в цялата страна чрез
куриерски фирми
Данъчните от няколко месеца следят схемите на виртуалните търговци. Вече са засечени основните играчи в онлайн пространството и ще бъдат извършени проверки на официалните им доходи, като и на данъчните им декларации.
Нападжиите следят основно куриерските фирми, които разнасят стоките менте из страната. Проверяват се физическите лица, които най-често изпращат пакети с т. нар. наложен платеж. При него за получената стока се плаща директно на куриера. Адресантът пък си взима парите няколко часа по-късно от някои от офисите на куриерската фирма. Според проучванията на НАП от онлайн търговията се печелят стотици хиляди лева месечно. Парите от тези сделки не се отчитат пред държавата и в хазната не постъпват пари от ДДС и други налози.
Страната ни е депо за контрабанда
Анализите на специалистите, разследващи каналите за контрабанда, сочат, че България се е превърнала в страна депо, откъдето ментетата се разпределят за останалите европейски държави. Те влизат у нас по два начина - чрез контейнери, пътуващи по терминала Бургас - Варна - Констанца - Поти или с туристически автобуси от Турция и Гърция. С рейсове са си доставяли стоките и двамата братя, които стоят зад разбития преди няколко месеца виртуален мол mallvm.com.
За първите 10 месеца на годината икономическата полиция и митниците са задържали по границите и в страната около 113 000 фалшификата на 5 от най-големите производители на спортни стоки у нас. Загубите по груби сметки се оценяват на 11,3 млн. евро. Стоката в 90% от случаите е произведена в Китай.
Роми продават панели вместо телефони
Измамници, обикновено от ромски произход, продават панели, пълни с памук, твърдейки, че са истински. Обикновено търговията се върти в района на Централна гара в столицата.
Мъжете лъжат жертвите си, че продават телефоните на тези ниски цени, защото им трябват пари по спешност, за да заминат при болен роднина. Тази техника се нарича „брейн сторминг” и е най-често прилаганото средство за отмъкване на парите на жертвите.
Търговците предлагат и покупки на едро 4 телефона за 100 лв. единия или таблет 9 инча за 400 лв. Блъфират и провокират човек да се замисли за контраста в цената на продаваните продукти при измамника и в магазините. Това кара жертвата да се замисли дали да купи телефона.
Сделката се случва за няколко минути, след като купувачът даде съответната сума си получава кутията с телефона, но докато успее да провери какво има в кутията, продавачът вече си е тръгнал. Разочарован човекът, който е повярвал на версията, че в кутията има истински телефон, установява, че реално си е закупил панел, пълен с памук.