След Стената на безсмъртните българи във Варна "възкръсват" забравените герои

Художниците патриоти търсят подходящо място за новата улична галерия

След Стената на безсмъртните българи и Стената на спортната слава, авторите на патриотичните графити обмислят създаването на нова улична галерия, съобщи Дарик. Новата стена ще бъде посветена на забравените герои след Освобождението, разкриха от сдружението "Възрожденци Варна".

В момента от патриотичната организация търсят подходящо място за новата улична галерия. Работата по нея ще започне след като бъде завършена Стената на спортната слава. Тя се намира под Аспаруховия мост, на влизане в "Аспарухово". Там вече бяха изрисувани Дан Колов, Кубрат Пулев, Никола Петров, Станка Златева и Христо Проданов.

Предвижда се поредицата да включва общо 10 бележити български спортисти, като рисуването ще бъде подновено съвсем скоро. След като бъде завършени портретите, над тях ще има надпис и българското знаме, обясниха от "Възрожденци Варна". Също както и Стената на героите, Стената на спортната слава ще бъде "запечатана" със специален лак, за да се запазят изображенията за по-дълго време.

Уличната Възрожденска галерия, станала по-известна сред варненци като Стената на героите, бе изрисувана през 2013 г., като последователно на стената в началото на Аспаруховия мост се появиха портретите на Васил Левски, Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка, Паисий Хилендарски и картина на Баташкото клане. В реализацията на цялата идея има символика - стената се намира на бул. "Христо Ботев" и ул. "Захари Стоянов", под така наречените "Барутни погреби", отбелязват от родолюбивата организация.

Уличните галерии "Възрожденци Варна" сътворяват с лични средства и дарения на граждани. Зад сдружението стоят само млади хора, което са си поставили за цел пробуждането, обединението и просперитета на българския народ. "Ние не сме политически обвързани с партия или организация на политическа основа и не целим влизането във властта. В организацията ни нямат място - лични, футболни, религиозни, политически и каквито и да било други пристрастия", споделиха още младите варненски възрожденци.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"