Ученици от Провадия "получили" заплати срещу фалшиви подписи

Крими

28-02-2015, 14:59

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Проверяват директорка на гимназия за злоупотреби с европари за стажове

В професионалната гимназия по ресторантьорство, хотелиерство и туризъм в Провадия учениците не са получили заплатите си за практики, други са ги чакали с месеци. Въпреки това в документацията е изрядна: има подписи, че парите на децата за платени. За проблема са сигнализирали родители, пожелали да запазят анонимност, съобщава Нова телевизия. 10 момичета и момчета от две паралелки са били на практика в хотел в курорта "Златни пясъци" през август и септември 2014 г. по проект, защитен по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Учениците трябвало да получат по 300 лева всяко още миналата година, но това не се случило.

Директорката на ПГХРТ „Цар Симеон Велики” Красимира Янкова обаче твърди, че всички пари са изплатени и като доказателство показва документи.

Мирослав от своя страна разказва, че е бил на практика, но още не си е получил парите. Други деца пък споделят, че парите са им били изплатени преди дни.

Извън камерата децата споделят, че подписите върху касовите ордери, които директорката ни показва, не са техни, но въпреки това отказваха да го признаят официално.

От Регионалния инспекторат обясняват, че вече са направили проверка и документално всичко е изрядно и при това положение не могат да разпитват децата. Затова екипа на Нова телевизия иска Образователното министерство да се намеси. Оказва се, че само за ден много неща са възможни.

"От разговорите с ученици се установи, че има такива, на които са забавени плащанията. Разговорите с директора потвърдиха това. Само че документацията е изрядна, значи ние говорим вече за фалшифициране на документи. Говорим за това, че служител на училището се е възползвал присвоявайки възнаграждения на ученици“, коментира Венцислава Генова от РИО-Варна.

В момента тече проверка на дейността на директорката Красимира Янкова за няколко години назад. Уведомена е и Районната прокуратура във Варна.