Преглеждат безплатно за рак на маточната шийка и рак на гърдата

Животът

26-02-2015, 10:14

Снимка:

zdrave.ws

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Прегледите ще бъдат на 4,5 и 6 март

По случай 8 март в ДКЦ 1 "Света Клементина", ще има безплатни прегледи за дамите. Ще се акцентира върху профилактиката на най-честите онкологични заболявания, които оглавяват класацията за смъртност при жените. Става въпрос за откриване на ранни признаци на рак на маточната шийка и рак на млечната жлеза. Прегледите ще продължат три дни - на 4,5 и 6 март, като не е необходимо предварително записване, съобщи управителят на здравното заведение д-р Иван Иванов.

Инициативата за безплатните прегледи е на ПП "Движение Нашият град".
За рак на маточната шийка може да се посети АГ кабинета 321, където акушер-гинекологът д-р Румен Шопов ще взема материал за изследване за наличието на папилома вируса HPV, който е основният причинител за това заболяване. Освен вземането на материала, безплатно ще се извърши и изследването. В ДКЦ 1 "Света Клементина" работи най-модерният и единствен апарат извън столицата за изследване на папилома вируса. След това пациентките могат да получат резултатите отново в АГ кабинета.
Материалите ще се вземат в следните дни и часове:
4 март от 14 до 16 часа;
5 март от 9 до 12 часа;
6 март от 14 до 16 часа.
За изследването за рак на млечната жлеза ще се извършват безплатни мамографии, които веднага на място ще бъдат разчитани от управителя д-р Иванов и д-р Боева. Новият мамограф е последно поколение и най-добрият във Варна. Желаещите могат да посетят кабинет 103 в рентгеновото отделение по следния график:
4 март от 9 до 12 часа;
5 март от 14 до 17 часа;
6 март от 9 до 12 часа.