Нови 150 сгради стават защитени във Варна

В списъка за недвижимите културни ценности на града влизат Фестивалния комплекс и Спортна зала

Нови 150 сгради влизат в списъка на недвижимите културни ценности на Варна, научи Varnautre.bg. Днес внасят в общинската администрация предложението за нов списък за паметниците на културата в морската столица. Той стана факт, след като община Варна обяви обществена поръчка на стойност 50 хил. лв., която бе спечелена от студио "Рачеви". 

Старият списък е бил от 1982 г. В него е имало много фактически греши, изпуснати са били цели периоди от историята на града, от които са липсвали значими за Варна сгради.

450 са или обектите в стария списък. От него са отпаднали 30. Става дума за вече несъществуващи сгради или такива без историческа стойност, които са били съборени и изградени отново, но в нарушение с автентичния им вид.

Отпаднали са и осем обекта, които са били записани като исторически паметници по идеологически причини. Става дума за партизански землянки, партизанското лобно място на Джанавара, Паметника на карантината и др. С изваждането им от списъка, тези обекти вече няма да висят на издръжка на държавния бюджет. 

В новия списък има предложения за добавяне на 150 сгради. Освен пропуснатите исторически сгради са добавени и някои по-нови, за които не важи условието да са построени преди повече от 50 години. За сметка на това обаче имат важно значение като символи на града и така намират място в списъка. Такива са сградите на Фестивалния комплекс, Военноморското училище и Спортна зала. В проекта за списъка, който трябва да бъде одобрен от общинската администрация и утвърден от местния парламент, са включени и елементи на благоустрояването на града, като например чешмите на Варна.

Списъкът е изготвен от екип с ръководител арх. Васка Рачева, от Студио "Рачеви", което спечели обществената поръчка"Идентифициране, актуализиране и предложение за деклариране на недвижимите културни ценности на територията на община Варна".

Идеята на вносителите на предложението е информацията за историческите сгради на Варна да бъде безплатна и публична за всички. Те са оформили списъка в електронен вид и след като той бъде качен на сайта на общината, всеки ще може да види досието на всички 570 обекта.

В досиетата е включена информация за първия собственик на сградата, дата на построяването й нейния проектант, както и съвременна снимка на обекта. За 90% от сградите в списъка е издирена и оригиналната документация по изграждането, която е сканирана и също ще бъда предоставена за публично разглеждане, научи още Varnautre.bg.