Джихадисти продават трупове

Заради спадане на паричните приходи "Ислямска държава" се надява да "продава" пленниците на роднините им живи или мъртъви

"Ислямска държава" върти нов бизнес - предлага за продан трупове на убити от нея кюрди, съобщи вчера неделното издание на "Зюддойче цайтунг". Цената е от 10 000 до 20 000 долара.

Приходите на джихадистите от контрабанда на петрол се сринаха поради атаките на антитерористичната коалиция и спадането на цените на петрола на световните пазари. Доскоро те получаваха от петрол по 1 млн. долара дневно, а сега не надхвърлят и 300 000 долара на ден. Търговията с плячкосани антики слезе до нула, тъй като културните забележителности и местата за поклонение вече са ограбени, а нови области не са завладени. Бизнесът със заложници също не върви добре, защото държавите отказват да плащат откупи, а зрелищните убийства на чужденци не носят доходи.

Поради финансови ограничения терористичната организация намали до две трети заплатите на наемните бойци. Нуждите й от пари са огромни, за да продължи да воюва.