Етикет с инструкции за пране на пуловер доведе до протест

Животът

20-02-2015, 13:31

Снимка:

bTV

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Призивът "Или пък го остави на майка си, това е нейна работа!" събуди вечното дерби мъже срещу жени

Етикет с инструкции за пране на пуловер предизвика антидискриминационен протест от страна на Федерика Мацони, която е депутат в регионалното събрание на областта Емилия Романя и завежда отдела за равноправие на жените в управляващата Демократическа партия в Италия.

Нейна приятелка се готвела да постави в пералнята пуловера на сина си, когато се зачела в етикета с инструкциите за пране и гладене на дрехата. Снимани от нея указания са шест, всичките изписани на два езика – италиански и английски, и съдържат стандартни текстове с изисквания и предупреждения как да се предпази специфичният текстил от високи температури, химикали и сушилни.

Инструкциите завършват с призив само на английски език: "Или пък го остави на майка си, това е нейна работа!". Скандализираната майка решила да остави сина си неизпран и да отнесе въпроса към Федерика Мацони, за да се търси политическо противодействие на провокационния призив, който двете дами единодушно оценили като нарушение на принципите за равнопоставеност между половете, предаде БТА.

По партийна линия незабавно бил внесен протест в Националния институт за регламентиране на рекламната дейност срещу италианската фирма, която произвежда линията спортна конфекция Shoeshine. От фирмата пояснили, че това е само шеговито закачка, предназначена за преобладаващо тийнейджърската клиентела и не за първи път поставя такива етикети. Обяснението обаче не удовлетворило тъжителката.

"Очевидно фирмата не се е задоволила да поднесе необходимата и полезна информация, а е изпитала необходимост да изрази свой светоглед, като увековечи едно послание, което е сексистко спрямо майките и жените, и унизително за мъжете и бащите", заяви пред местни медии възмутената общественичка.

"Сякаш единствената работа на майките е да перат, стоейки си вкъщи, без да имат други професионални изяви освен въртенето на регулатора на пералнята до степен 30 градуса за деликатни тъкани. Защото се знае, че както майката може да прави нещо, никой друг не може. В подтекста се обиждат и мъжете, като че ли не са в състояние да използват обикновена пералня или пък това не е в техните компетенции", казва тя.

На въпроса за по-нататъшната съдба на изделието със скандалния етикет тя отговори: "Моята приятелка ми каза, че пуловерът още си стои в коша с мръсните дрехи за пране".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"