Пламен пламна преди точно две години

Животът

20-02-2015, 09:02

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Филмът "Пламен" тръгва по кинофестивали (видео)

ПЛАМЕНей, Родино!

Паметта на Пламен Горанов ще бъде почетена с мирно шествие

Две години се навършват днес от пламването на Пламен Горанов. В 7:24 сутринта на 20 февруари 2013-та, пред сградата на община Варна се появява млад мъж, който държи плакат с надпис: "Оставка на Киро и целия общински съвет до 17,00 ч на 20.2.2013 г." През рамо е преметнал червена туба. Пламен Горанов се изкачва по стълбите, сваля раницата си и се залива с течността от тубата. Двама общински полицаи се приближават към младия мъж, за да разберат какво прави.

Той обаче прави две крачки назад и извиква "Не се доближавай, ще се запаля!". В дясната си ръка държи запалка. Полицаят пристъпва напред и посяга към тубата.

В този момент Пламен пламва. Полицаят започнва да го гаси с ръце, а колегата му търси вътре пожарогасител. Неизвестен шофьор спира, вади от колата пожарогасител и започва да гаси огъня. Пламен е загасен около 7:30ч. Изгарянията обаче са фатални. "Киро, Киро... сега трябваше да съм на почивка в Анталия...", са последните му думи пред общината. По-късно в линейката той изрича: "Не исках да се убивам..."

Получил 80% изгаряния, Пламен издъхва навръх националния празник 3 март. Три часа след самозапалването му правителството на Бойко Борисов подава оставка. Три дни след смъртта му от общината си отива и Кирил Йорданов.

Разследването за смъртта на 36-годишния варненец бе прекратено с мотива, че няма установено престъпление. То започна като проверка за евентуално подбудителство към самоубийство срещу неизвестен извършител, а срокът за приключването на делото беше удължаван три пъти, припомня Дарик Варна

Паметта на Пламен Горанов ще бъде почетена с мирно шествие. То ще тръгне в 19:15 часа от общината в посока Катедралата. В храма всеки, който желае, ще запали свещ в памет на младия мъж.