Сладкиши докарват децата до истерия

Животът

19-02-2015, 07:11

Снимка:

ФОРУМНЮЗ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Данъкът върху вредните храни ще е до 10% от цената им

Децата стават нервни, свръхагресивни, трудно спят. Това са само част от нежеланите реакции

Сладкиши докарват децата до истерия. На етикетите на изделията, бъкани с отровни Е-та и ГМО, се описват стряскащи последствия от консумацията им при най-малките, съобщава Форумнюз. Предупрежденията гласят, че съставките на еклери, например, "може да предизвикат неблагоприятни ефекти върху активността и вниманието на децата". Според специалисти по хранене това означава, че посочените различни Е-та, правят децата свръхактивни и нервни.

"Особено рискови за здравето са Е-тата, а групата на оцветителите е най-опасна. Тя предизвикват свръхвъзбудимост на нервната система при децата. Те стават нервни, свръхагресивни, трудно спят. Това са само част от нежеланите реакции", обясни пред екипа ни диетологът проф. Донка Байкова.

Как действат

На първо място тези Е-та причиняват стомашно-чревен дискомфорт. След като преминат в кръвта пък, предизвикват алергични реакции, обриви, астматични пристъпи. "Атакуват вегетативната нервна система и централната нервна система. При натрупване стават канцерогенни", категорична е проф. Байкова.

По думите й най-рисковата група са именно децата. В същото време всяко едно от тези Е-та е под контрола на Европейската агенция по безопасност на храните, според която поединично те не са рискови за здравето.

"Само че ние никога не ги приемаме отделно. Винаги ги консумираме заедно. В случая с еклерите те са десерт, който се яде, след като сме погълнали вече маргарини с десетки Е-та, салами и хлябове също с много подобрители. Никой досега обаче не е изследвал ефекта на свръхприем на тези съединения", уточни диетологът.

Регламентът в действие

От 13-ти декември миналата година производителите са длъжни да описват всичко на етикетите. Задължени са от регламент на ЕС, а оттам нататък контрол няма, категорични са експертите. В следващия момент те се надяват, че родният потребител не чете и няма да обърне внимание на етикета.

В конкретния случай оцветителят Е110, известен като "Сънсет жълто", е посочен като опасен, освен това е забранен в хлебарството. "Това е така, защото трябва да мине през термична обработка, която го прави отровен. В същото време в сладкарството и безалкохолната индустрия е позволен. В случая зависи къде е добавен оцветителят. Ако е в тестото на еклера не е позволен, ако е в крема обаче, всичко е по правилата, действащи у нас", обясниха експерти по хранително-вкусова промишленост пред Форумнюз.