Павлова: Остъклените тераси ще бъдат санирани и няма да се премахват

Към днешна дата са подадени 11 искания за сключване на договори за целево финансиране от Враца, Варна, Плевен

Няма да се опаковат конструктивно неукрепени сгради, а целта е да има надеждни жилищни блокове, чийто живот да бъде удължен. Остъклените тераси също ще бъдат санирани и няма да се премахват. Около 80% от терасите са остъклени, заяви в "Здравей, България" министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя коментира, че не може да се съпоставя програмата за саниране с нуждата от подпомагане на пострадалите от бедствия. "Ние помагаме и на хората в беда. Вчера Министерски съвет одобри 28 млн.лв. за пострадалите региони, така че мислим и за пострадалото население", обясни тя.

Към днешна дата са подадени 11 искания за сключване на договори за целево финансиране от Враца, Варна, Плевен. 4 искания са подадени от Мадан и 2 от Момчилград, които са малки общини с кметове на ДПС. Останалите са от Плевен и Димитровград. "Виждате, че няма общини само на ГЕРБ, а от всички политически сили. Дори община с кмет на БСП успя първа да сключи договор", заяви Павлова.

Министър Павлова напомни, че сдружението, което се регистрира е целево с ограничени правомощия и неговата цел е да получи само финансовата помощта от държавата, без да се обременява с неплатени сметки. Няма ограничение жилището, което се санира след това да се продава. "Апартаментът може да се продава, но да остане с жилищно предназначение, а не търговско", обясни Павлова. "Нелепо е да се твърди, че хората ще изгубят собствеността на имота. Неприкосновената частна собственост е гарантирана по конституция", каза още тя.