МВР няма да хаби мозък да кръщава разработки

Крими

17-02-2015, 07:14

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Много често оперативните работници хабят интелектуална енергия да измислят наименования, вместо реално да се борят с престъпността

МВР вече няма да кръщава с имена оперативните разработки, обяви вътрешният министър Веселин Вучков по повод делото "Червей". "Това е отвратителен подход да се слагат наименования на оперативни разработки. Тоталитарна традиция, която за голямо съжаление не беше коригирана. Много често оперативните работници хабят интелектуална енергия да измислят наименования, вместо реално да се борят с престъпността", каза Вучков.

Вече е издадена заповед, с която оперативните дела няма да бъдат кръщавани. Предишният МВР шеф Цветлин Йовчев спря полицейските акции с имена, което бе практика при Цветан Цветанов. "Вече няма да има разработки с наименования като "Лияни", "Галерия", "Червеи" и т. н. Ще има нещо съвсем нормално – номера", обяви Вучков. Министърът каза, че по "Червей" проверката в дирекция "Сигурност" ще приключи в 30-дневен срок.

"По това оперативно дело отношение са имали двама оперативни работници от дирекция "Сигурност" и съответно ръководителят, който в момента е шеф в ДАНС", каза Вучков, който е за разсекретяване на делото. "Какво е станало със събраната информация и дали има такава, трябва да даде отговор разследването на прокуратурата", допълни Вучков. Според него продължавала практиката съдии да не се мотивират, защо разрешават или отказват използване на СРС.

"Това е основната спирачка срещу нерагламентирано специално разузнавателно средство. Затова основната отговорност е на съда. Отговорността на заявителите не е по-малка", заяви министърът. Заради това в МВР започва обучение на около 4000 служители, които имат право да искат СРС-та. Те ще минават тестове, които ще покажат компетентността им, ще се обучават и как да си формулират исканията за използване на спецразузнавателни средства.

"Трябва да са наясно и за кои престъплението ва е допустимо. Абсурдно е в мотивите да пишат престъпления, които не са тежки и предвиждат максимум 5 г. лишаване от свобода. Ако някой оперативен работник си позволи такава грешка, трябва да има тежка дисциплинарна отговорност за него и началника му", категоричен е Вучков.
Той и заместниците му отчетоха свършеното през 100-те дни от управлението на кабинета. Вучков подчерта приетите промени в Закона за МВР. Очаква се до 2 месеца ГДБОП отново да заработи в МВР. Все още не е ясно колко от служителите в ДАНС ще се прехвърлят във вътрешното министерство, но има готовност щатът да бъде запълнен с криминалисти от националната полиция.

Промените в закона за МВР, засягащи главният секретар, не се правят заради един човек, а за да се подобри управлението в системата. Това каза вчера Веселин Вучков на въпрос дали се подготвя смяната на Светлозар Лазаров. Според министър след обнародването на новия нормативен акт в Държавен вестник темата ще бъде обсъдена в Министерски съвет.

"Цялата тази суматоха около конкретни имена измества темата около по-важните въпроси за реформите в МВР. Това е много нездравословно за цялостното управление на сектора за сигурност", смята Вучков. Той е категоричен, че главният секретар на министерството трябва да е професионалист, с добра, продължителна и успешна кариера в МВР. Трябва и да е ръководил екипи от хора, както и да вдъхва респект, каза Вучков.