Доброволци ще могат да контролират на пътя при бедствия

Общество

16-02-2015, 08:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те ще могат да влизат в жилища, офиси и производствени сгради и да ги унищожават, ако няма друг начин да свършат работата си

Доброволците, които помагат на властите при извънредни ситуации и бедствия, ще могат да контролират по пътищата и да евакуират хора и имущество. Те ще могат да влизат в жилища, офиси и производствени сгради и да ги унищожават, ако няма друг начин да свършат работата си. Това решиха управляващите с допълнения в Закона за защита при бедствия (ЗЗБ), които бяха приети в преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, гласуван на второ четене в края на миналата седмица, припомня в. "Сега".

Правото да влизат в жилища и офиси и да ги разрушават досега фигурираше в правителствена наредба от 2012 г. С добавянето на още права на практика доброволците вече са почти приравнени на пожарникарите и Гражданска защита.

Новите текстове казват, че доброволците могат да бъдат ангажирани от местните власти в аварийно-възстановителни работи, пожарогасене, защита при наводнения, инциденти и аварии, както и в операции по издирване и спасяване. При такива извънредни ситуации те ще могат да влизат в жилищни, производствени и други сгради и помещения, притежавани от частни и юридически лица. Когато няма друг начин да свършат работата си, ще могат да разрушават сгради и части от тях, да разглобяват конструкции, да повреждат или унищожават имущество и насаждения. Позволява им се да изменят реда за движение и да ограничават достъпа на външни лица в бедстващия район до пристигането на компетентните органи. Както и да извършват евакуация на хора и движимо имущество. При гасене на пожари и други бедствия могат да ползват безвъзмездно водоизточници и водопроводни мрежи.

Доброволните формирования се създават по решение на общинския съвет от кмета на общината. ЗЗБ постановява, че доброволецът трябва да е навършил 18 години, да е физически и психически здрав, неосъждан, да не е служител в МВР или армията. Местната власт е длъжна да сключи граждански договор с него, да го обучи, екипира и застрахова срещу злополуки. Вътрешното министерство го вписва в регистър.

Друга новост в закона е, че на кметовете на общини ще се предоставя ресурс от радиочестотния спектър, отделен за граждански нужди. А те на свой ред ще могат да го предават за ползване на доброволните формирования.

ПРИДОБИВКИ

За участието си в мероприятия доброволците получават възнаграждение от републиканския бюджет - почасовата ставка на минималната работна заплата, умножена по две. Могат да бъдат освобождавани от местни такси или пък да ги плащат в намален размер. Същото се отнася и за таксите за общински детски градини. Имат право дори на преференциално паркиране. А дървесният материал, който са отстранили от речните корита, могат да приберат за огрев. Веднъж след като са се подписали, могат да се отклоняват от повикване само когато семействата им са непосредствено засегнати от конкретното бедствие. Времето, прекарано в служба, им се брои като служебен или трудов стаж. В края на м.г. доброволците с договор са били 2283.