Обсъждат концесия за "Фериботен комплекс Варна"

Мисия Варна

16-02-2015, 07:50

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Прехвърляне на двата моста на ДППИ ще се реши проблемът с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост

Подготвя се проекторешение на Министерски съвет, с което двата подемно-преходни моста на "Фериботен комплекс Варна" да бъдат прехвърлени на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура"(ДППИ). Това съобщи генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов.

Операторите на трите кораба по фериботната линията Варна - Казказ се оплакват от сериозно забавяне на претоварните операции заради неработещия от години втори подемно-преходен мост на фериботния комплекс. Заради дългове двата моста бяха прехвърлени от БДЖ "Товарни превози", която е оператор на НКЖИ с идеята оттам да бъдат предадени на ДППИ, където им е мястото, тъй като не е в правомощията на НКЖИ да инвестира в тяхното обновяване и поддържане. "Холдинг БДЖ" заради тежкото си положение не е изпълнявала финансовите си ангажименти да инвестира в ремонта на втория подемно-преходен мост съгласно договора, сключен за опериране.

"С вземането на решение от МС за прехвърляне на двата моста на ДППИ ще се реши проблемът с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост на "Фериботен комплекс Варна". Надявам се това да се случи до края на годината. Паралелно с това се мисли и по въпроса за оперирането, така че може да се премине и към вариант концесиониране", обясни Забуртов. "Концесионирането винаги е добра идея, тъй като ще имаме завършен технологичен процес. Фериботният комплекс е хубаво съоръжение, но проектирано в друго време, когато през него са се претоварвали по над 6 млн. тона товари. Днес дори не можем и да мечтаем за такива обеми, въпреки нарастването на корабопосещенията в последно време", посочи шефът на ДППИ.