Трима заразени със СПИН във Варна от началото на годината

Животът

15-02-2015, 17:36

Снимка:

© Thinkstock

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Край на безплатните изследвания за СПИН

63% от ХИВ-позитивните са научили положителния си резултат в мобилните кабинети, за които от догодина няма да има финансиране

От началото на годината във Варна трима души са заразени със СПИН. Това показват данни на Здравното министерство. Новите случаи в цялата страна са 34, 28 от които мъже, а останалите жени. Варна е на трето място в страната след София с 15 нови случая и Пловдив с 5.

Основна уязвима група е тази на мъжете с хомосексуални наклонности, следвани от наркозависимите. 63% от новорегистрираните ХИВ-позитивни са научили положителния си резултат в кабинети за безплатно изследване или в мобилни центрове. 

През 2014-та година над 330 хиляди души от цялата страна са си направили изследване за СПИН. Към края на миналата година общо 964 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациенти с тази болест.

Данните на Министерството на здравеопазването идват на фона на предупреждението, че спират безплатните и анонимни изследвания за СПИН в мобилните кабинети. Това ще се случи ако управляващите не намерят 10 млн. лв. за тази дейност през 2016-а.

Причината е, че Глобалният фонд за борба срещу HIV, туберкулоза и малария на програмата за превенция на заболяването спира финансирането за нашата страна. Със средства от фонда през последните десетина години у нас работеха 19 лаборатории на колела с лаборанти, лекари и психолози, които правеха тестове по морето и в големите градове, консултираха и оказваха първа психологична подкрепа на тези, които се окажеха с положителна проба. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен