Край на безплатните изследвания за СПИН

Новините

14-02-2015, 08:15

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Режат финансирането за България

Спират безплатните и анонимни изследвания за СПИН в мобилните кабинети от догодина, ако управляващите не намерят 10 млн. лв. за тази дейност през 2016-а. Причината е, че Глобалният фонд за борба срещу HIV, туберкулоза и малария на програмата за превенция на заболяването спира финансирането за нашата страна. Това предупреди д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация вчера по време на кампания за привличане на вниманието на управляващите към проблема. Със средства от фонда през последните десетина години у нас работеха 19 лаборатории на колела с лаборанти, лекари и психолози, които правеха тестове по морето и в големите градове, консултираха и оказваха първа психологична подкрепа на тези, които се окажеха с положителна проба, припомни той.

Мотивът за спиране на финансирането е, че България вече не отговаря на условията. По думите на д-р Хасърджиев дали ще се подсигури финансиране за функционирането на тази програма дори след оттеглянето на фонда зависи от волята на управляващите.

Само през 2014 г. в пътуващите кабинети са се изследвали анонимно и безплатно над 330 000 души. По програмата действат още 35 здравни центъра за превенция и още толкова младежки клуба.

2057 души са заразени с вируса на СПИН в нашата страна, показват данните на Програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН.

От началото на годината към момента новорегистрираните са 34.