Кукери бродят из Варна

Варна Лайф

11-02-2015, 16:09

Снимка:

live.varna

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Карнавал за Сирни заговезни

Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе на Сирни заговезни във Варна. Идеята на пилотното издание е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението. След обичаите коледуване и лазаруване, които се провеждат в общината, карнавалното шествие за Сирни заговезни е поредна стъпка към популяризиране на българските традиции.

Празничното карнавално шоу ще започне в 15 часа на 22-ри февруари /неделя/ на площад "Св. св. Кирил и Методий" пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично". Участниците ще дефилират на специално изградена сцена-ескада, а техните костюми и маски и ще бъдат оценявани от петчленно жури по предварително изготвени критерии. Празничен благослов ще отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В шоуто ще се включат деца от училища и детски градини, читалища, от варненската опера, драматичния, кукления театър, от ОДК, групи за автентичен фолклор, оркестри, групи от различните етноси и други.

След дефилето пред Катедралата шествието ще премине по бул. "Мария Луиза", бул."Сливница" до входа на Морската градина, където участниците отново ще преминават през специално построена сцена, за да може журито да довърши своето оценяване. Предвидена е музикално-артистична програма и награждаване на победителите в карнавала. На финала ще бъде запален типичния за Сирни заговезни огън, около който ще се завърти голямо маскарадно хоро. Предвидени са и други атракции, включително парад на стари автомобили.
Условия за участие в конкурсната програма:
1. Всички индивидуални участници и групи, желаещи да участват в конкурсната програма на Празника на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия по повод Сирни заговезни, се състезават с автентични, или изработени от тях или други лица маски и маскарадни костюми.

2. Индивидуалните участници и маскарадните групи, желаещи да участват в конкурсната програма на празника, попълват заявки за участие - по образец.

3. В празника могат да участват индивидуални участници и маскарадни групи от Община Варна, представящи герои от местния и национален обреден фолклор, както и специално поканени маскарадни групи от Варненска област и от страната.

4. Индивидуалните участници и маскарадните групи ще бъдат оценявани от 5 членно жури по следните критерии:

- Представяне на красотата и спецификата на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия.

- Оригиналност на идеята и изпълнението.

-Съхранение, развитие и предаване на местната и национална културна традиция.
- Артистичнст на изпълнението.

- Съвременен поглед към традицията и използване на съвременни материали при реализацията на идея за маска, маскараден и сценичен костюм.

- Оригиналност, автентичност, пълнота и колорит на представените народни костюми.

5. Времетраене на представянето на групите и индивидуалните участници в конкурсната програма:

А) За групи:

- до 1 мин. и 30 сек. на стартовата платформа

- до 30 сек. на сцената на финала

Б) За индивидуални участници:

-За индивидуалните участници времетраенето на представянията е 10 секунди на старта и на финала.

При явяването на по-голям или по-малък от очаквания брой групи организаторите си запазват правото да намалят или да увеличат времетраенето за участие.

6. Групите от населените места, извън Варна, който са записани в установените срокове, получават премия за участие, която включва стойността на транспорта и изхранването с индивидуален пакет храна на всеки от заявените участници.

7. Към заявката за участие групите прилагат кратка анотация на обичая или живата картина, която представят, и информация за групата.

Заявки за участие могат да се изтеглят от сайтовете на Дирекция "Култура и духовно развитие": www.varnaculture.bg и на Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт": www.varnanamladite.com,или да се получат на място от организаторите.

Попълнените заявки могат да се изпратят в електронен вариант на имейлите на организаторите, по факс или на хартиен носител на посочените адреси.

Индивидуалните участници и групи, които желаят да участват в празника, но без да се състезават в Конкурсната програма, могат да се запишат и по телефона и след определените срокове дори и в деня на провеждането.

За контакти:

Радка Тодорова, гл.експерт "Духовност и етноси", телефон 0884/ 990 637; 052/ 820 804