Арест за сводника Ахмед, Франция си го иска

Крими

11-02-2015, 14:44

Снимка:

© Pixabay

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

15 млади жени, предимно от района на Варна, проституирали за група сводници, сред които и Ахмед Рифа

Варненският окръжен съд задържа под стража Ахмед Рифа от Долни Чифлик. 57-годишният българин е издирван от властите във Франция заради невлязла в сила присъда за участие в организирана престъпна група. Действала е в периода от януари 2006 година до април 2010 година в района на Ница, район Морски алпи. В началото на юни 2012 година, в условията на задочно производство съдът в Марсилия постановил 6 годишна присъда на Ахмед Рифа и 150 000 евро глоба.

В европейската заповед за арест се посочва, че престъпното сдружение упражнявало утежнена форма на сводничество с множество съучастници и жертви. Активната мрежа от "работещи" проститутки в района на Ница била разкрита през 2008 година. Следствените действия установили, че от лятото на 2009 година, големи парични потоци и суми до 300 000 евро били изпращани от Ница към България и Германия на близо 20 получатели, свързани с дейността на мрежата от проституиращи момичета. Френските власти разкрили, че 15 млади жени, предимно от района на Варна проституирали за група сводници, сред които и Ахмед Рифа. След присъдата на Окръжния съд в Марсилия Ахмед е обявен за международно издирване чрез ЕЗА. Властите във Франция настояват за екстрадицията на българина, за да разберат ще се възползва ли той от правото да обжалва постановената присъда.

Компетентните френски власти са посочили основанията за ареста и екстрадицията, както и факта, че за тези престъпления във Франция се предвижда наказание до 10 години "лишаване от свобода". Въпреки представените днес медицински документи, от които е видно, че Рифа има здравословни проблеми, съдът намира, че лечението му може да се осъществява и в условията на ареста. Задържането под стража има за цел да осигури присъствието на Рифа при разглеждане на делото по същество.Ако Ахмед обжалва днешното определение за ареста, той ще се яви пред Варненския апелативен съд на 17 февруари от 10 часа.