Сираче от Могилино линее от рак във Варна

Животът

11-02-2015, 08:31

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нужни са двама болногледачи - доброволци, които да се сменят при детенцето, което ще има постоянно нужда от помощ

12-годишно момиченце, което е преживяло ужаса от дома в Могилино, започва днес първата си химиотерапия, но няма кой да се грижи за него в болницата. Молбата за помощ разпространи Пенка Генадиева. Тя е директорка на детска градина във Варна и покрай работата си се сблъсква с трагичната история на малката Ивана, разказва Блиц. Когато разбира, че детето е с онкологично заболяване в болницата във Варна и няма кой да се грижи за него, решава да помогне. Жената няма средства и опитва да разпространи информацията до колкото се може повече хора, надявайки се, че поне някой ще откликне на молбата й.

"Нужни са 2 болногледачи - доброволци, които да се сменят при детенцето, което ще има постоянно нужда от помощ. Лечението ще се проточи може би 2-3 месеца. И ще е трудно. Може би не биха отказали епизодична помощ, но са им нужни двама сигурни! Момиченцето освен персонала на дома си няма никого", пише във Фейсбук Пенка Генадиева.

За няколко дни се отзовават трима души – майка на три деца, която предлага да помага на малката Ивана в болницата през свободното си време. Помощ предлагат и родители на мъничко бебе, както и още една жена. Междувременно от дома, където Ивана живеела, изпращат две от служителките си, но така пък други деца остават без грижа.

"Предстои химиотерапия, при нея лежащите трябва да са с човек до тях. А Ивана си няма никого. Самичка е на този свят. Случват се трудни периоди, повръщат, косата им пада. Много трудни периоди и заради това трябва да бъде с някого до себе си. Аз ходих до болницата, има осигурени условия за жените, всичко е добро, само хора няма" , признава  Пенка Генадиева.

Тя описва Ивана като много будно и общително дете. Момиченцето е успяло да забрави ужаса от Могилино и започнало да се възстановява след преместването си във Варна. Тогава обаче му поставили страшната диагноза.