Данъкът върху вредните храни ще е до 10% от цената им

Животът

11-02-2015, 08:06

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Интервю на в. "Труд" със заместник-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски за идеята на ведомството да въведе "акциз" върху вредните храни

- Д-р Персенски, как стигнахте до идеята производителите на вредни храни да плащат "акциз", ако продуктите им съдържат над 5 грама сол?
- Идеята е в съвсем суров вид, дори в зародиш. Според нея храните, които водят до нездравословен начин на живот и оказват негативно влияние върху здравословното състояние на нацията, трябва да бъдат обложени с данък. Той ще е минимален - под 10% от стойността на продукта. Съответно крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. За нас е много важно фирмите с такава продукция да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на солените храни води до социалнозначими заболявания. Не става дума само за атеросклерозата, но и за затлъстяването, високото артериално налягане и др. Затова както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на тези храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа.

- Освен чипса, дайте пример и за други вредни солени храни.
- Всички, които съдържат повече от 5 грама сол и вредни мазнини. А за тях и другите съставки с опасно за здравето въздействие отдавна има научни доказателства, т.е. няма никакво съмнение. Самите фирми много добре знаят, че съдържанието на част от продуктите им наистина води до заболявания.

- Производители биха контрирали, че сиренето има доста сол, но такава е технологията на производството му. И те ли ще трябва да плащат "акциз"?
- Конкретно за сиренето и други подобни храни ще трябва да се произнесат експертите. Ако трябва за определени храни, чиято технологична направа е изключение, ще заложим друга стойност за допустимо съдържание на сол. Но както е доказано, че цигарите са вредни, същото трябва да се осъзнае и по отношение на солта. Спомням си още от студентските години, че дневната доза сол трябва да е до 5 грама, а някои продукти я съдържат в по-малко от 100 грама.

- Да не забравяме, че консумираме и много добавена сол, както не спират да повтарят кардиолозите.
- Точно така. Има обаче заместители на натриевия хлорид и това е калиевата сол. Ако производителите сметнат, че новият "данък" би довел до по-големи разходи, отколкото ако вложат в продуктите си калиева сол, тогава да предприемат тази промяна в производството. Така ще си спестят плащането на "акциза".

- Дания и Унгария вече са въвели данък "чипс". Значи появата на новия налог е въпрос само на местното законодателство и няма нужда да питаме ЕС дали може да го сторим, така ли?
- За реализиране на предложението ще направим проучване на европейското законодателство и практиката в тази област. Ще проведем консултации и с Министерството на финансите. Действията на МЗ ще бъдат в съответствие с ангажиментите на България като член на ЕС, няма да се допуснат нарушения на основните принципи на свободно движение на стоки и услуги.

- Водили ли сте разговори с производители на солени храни и какво е тяхното мнение?
- Не, все още не. Вие, медиите, реагирахте много бързо на нашето намерение и веднага го оповестихте. По тази причина все още не сме го обсъдили с Министерството на земеделието, чиято Агенция по храните ще даде много важно становище по казуса.

- Сигурно очаквате подкрепа от пациентски организации и майки, които в последните години активно застават зад биохраните?
- И с тях все още не сме разговаряли, но се надявам да ни подкрепят. Дано българите разберат желанието ни да намалим консумацията на сол. А средствата, които ще постъпят с "данъка", ще отиват в държавния бюджет, както е с акцизите върху цигарите и алкохола. Тепърва ще говорим по темата и с Министерството на финансите.

- То, като чуе идеята за приходи в хазната, едва ли ще е против?
- Да, най-вероятно ще са доволни. Нашата цел е не да наложим данъка, който ще донесе финансови ползи, а да стимулираме модела на здравословно хранене. После - всеки сам да избере дали да купува вредни продукти, или не. Нека обаче хората помнят, че по процент затлъстели възрастни и деца България е на едно от водещите места в Европа. Категорично една от причините е не само недостатъчната физическа активност, но и вредният начин на хранене.

- Наскоро санитарните инспектори поискаха да влизат в барове и кръчми заедно с полицията, защото нарушители клиенти им налитат на бой, пък и контрольорите нямат право да искат документи за самоличност (т.е. няма как и да съставят акта за глобата). Какво ще предприемете срещу тези проблеми?
- Не е проблем проверките да се извършват съвместно със служители на МВР, но има доста порочни практики. До мен стигнаха доста сигнали от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и граждани за толерирани заведения, които са били предупреждавани за предстоящите инспекции. Това е недопустимо. Явно в закона има пропуски, макар той вече да е доказал ефективността и ползата си.

- Ще има ли наказани в РЗИ за изтичането на информация къде ще се правят проверки за пушене на закрито?
- Ако подадените сигнали се докажат, да. А имаме пристигнали такива от много РЗИ. От цялата страна. Сами обаче знаете, че подобно нарушение трудно се доказва.

- С предложение на "Атака" се прави пореден опит за либерализиране на режима за пушене на закрито. Очаквате ли цигарената забрана да падне в зала, при положение че здравната комисия отново застана зад ограничението?
- Надявам се то да остане. Цялото ръководство на МЗ е против промяна в режима. Очакваме и парламентът да потвърди мярката, която е в името на здравето на българите.