Варна най-после с истинско рибарско пристанище

Изграждането на модерна рибна борса, рибарско пристанище и слипове за спускане на лодки започва на брега на "Аспарухово"

Започва изграждането на модерно рибарско пристанище и рибна борса в "Аспарухово". Това стана ясно от думите на кмета на Варна Иван Портних. "С Десислава Танева - министър на земеделието и храните, при посещението й във Варна обсъдихме възможностите за изграждане на рибарско пристанище, мостици, слипове за спускане на лодки и модерна рибна борса. Започваме работа!", написа той на профила си във Фейсбук. 

Рибарите във Варна от години настояват за изграждането на слипове за спускане на лодки, каквито в града липсват. Освен модерна борса и пристанище, за мястото има идея и да се изгради нещо като етнографски комплекс, свързан с рибарския поминък, научи Varnautre.bg. Пак в същия район се обмисля да се извади бракуваната подводница "Слава", която подариха на общината, и да стане музей. 

Финансирането на мащабния проект за рибарското пристанище, селище и борса ще дойде от европейската програма "Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.". В предишния програмен период по програма "Рибарство" за Варна е нямаше отпуснат нито лев. 

Процедурата "Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки" по програмата се очаква да бъде отворена през третото тримесечие на 2015-а. За тази година са предвидени 9 млн. лева. 100% от финансиране ще е от ЕС, без да се изискват допълнителни средства от общината или държавата. Максималният размер на всеки проект е 8 500 000 лв. За толкова може да кандидатства община Варна през тази година. Реализацията на мащабния проект, вероятно ще продължи повече от година. Така местната администрация ще може да получи пари от бюджета на програмата и за 2016 г.