Вода като айрян текна от чешмите във Варна

Животът

10-02-2015, 14:09

Снимка:

Гражданинът-репортер

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не пийте вода от чешмата!

Вода с вид на айрян текна от чешмите във Варна, сигнализираха читатели на Varnautre.bg. Сигналът дойде от жители на ул. "Пирин", а в последствие се оказа, че и на други места в града водата от чешмата е мътна и със странен мирис. 


Дясната чаша е пълна с вода от чешмата, лявата - с бутилирана

След сигнал до Регионалната здравна инспекция се оказа, че последно в района на ул. "Пирин" ВиК са отстранявали авария на 6 февруари. Вероятно заради ремонта във водата са попаднали примеси, но РЗИ все още установява какво точно се е случило. 

Успоредно с това сигнали за мътно-бяла вода са постъпили и от поне други три места в града. От Здравната инспекция са издали предписание на водоразпределителното дружество да вземе проби от водата, за да се проверят качествата й. 

"Във връзка със зачестилите сигнали в РЗИ-Варна за повишена мътност на питейната вода в различни райони на град Варна  е издадено предписание до ВиК-Варна за проучване на причините и незабавна дезинфекция на водопроводната мрежа, както и за извършване на съответния лабораторен контрол, удостоверяващ възстановеното качество на водата", съобщиха официално от Здравната инспекция. 

На основание гореизложеното, питейната вода в райони с повишена мътност, не се препоръчва за пиене и приготвяне на храна. За отмяна на настоящата препоръка, гражданите ще бъдат допълнително уведомени.