2,2 млрд.евро + 140 млн. лв. и правим газов хъб край Варна

Парите

10-02-2015, 07:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хъбът би струвал на половината от цената на "Южен поток"

Икономически обосновано е тръбата на "Южен поток" да излезе от морето при Варна и хъбът да там. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос на "24 часа" след енергийния форум на високо равнище в София. По инициатива на Борисов в София освен представители на страните от Централна и Източна Европа дойдоха и зам.-председателят на Европейската комисия за енергийния съюз Марош Шефчович и еврокомисарият по енергетика и климатични промени Мигел Ариас Канете.

Остойностили сме хъба и той би струвал 2,2 млрд. евро, на половината от цената на "Южен поток", заяви още Борисов. Не сме направили нищо, което да спре "Южен поток", каза още той. Изискванията за достъп на трети страни до тръбата не е само за България, то важи за Гърция и за Румъния. Борисов припомни още, че няма документ, че проектът е прекъснат.

Четири източника за доставка на природен газ ще има България - единият е руските доставки, вторият и третият - по интерконекторите с Гърция и Турция, и четвъртият - местният добив от "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар", блокове в Черно море, които се проучват или ще се проучват за природен газ и нефт, стана ясно от думите на Борисов. Ще вземаме газ оттам, откъдето ни е най-евтино, допълни той. В периода на санкциите - да построим газовите връзки със Сърбия, Гърция и Румъния, което ще е израз на солидарност на Европейския съюз, каза премиерът.

Той поясни, че през румънската връзка можем да си доставяме газ от големите хранилища на Чехия и Словакия, преносната ни мрежа към Турция пък можела да обръща посоката на газа, по нея имало мощни компресорни станции. Не мога да коментирам какво би станало, ако се построи "Турски поток", дали ще направим хъб на нашата граница с Турция, дали този хъб ще е на границата с Гърция, никой не може да отговори. На въпрос би ли отишъл при президента Владимир Путин, за да му представи газовия хъб при Варна, Борисов отговори, че би отишъл, ако е поканен. И ако има съгласието на ЕК и на съседите България да е разпределителен център.

Малко по-рано зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович каза, че Европейският съюз е в София, за да демонстрира взаимопомощ и солидарност с България. Той настоя за бързо изграждане на най-важните инфраструктурни проекти в Европа. За България това са интерконекторите, които ще се финансират със средства на ЕС.

На срещата в София Борисов е направил презентация на газовия хъб. В нея освен инвестицията от 2,2 млрд. евро още 140 млн. евро трябват за модернизация и разширение на северния полупръстен от газопроводи.