Повече семейства ще вземат детски

Животът

09-02-2015, 13:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спират надбавките на майките, чиито деца също взимат детски

Ще бъдат спрени детските на майките, чиито деца също взимат детски

Броят на семействата, които ще взимат детски да се увеличи, а сумата да се обвърже с минималната работна заплата. Това предвиждат промени в Закона за семейни помощи за деца, които бяха представени от ресорния министър Ивайло Калфин. От 350 лв. на човек, сумата трябва да се увеличи на 420 лв., колкото ще е заплатата от 2016 г.

Според Калфин е разумно семейства с по-ниски доходи да взимат по-големи помощи, а семейства с три деца ще бъдат стимулирани повече, отколкото останалите.

Родителите ще получават детски в зависимост от това колко деца има едно семейство, а не както е сега – на дете. Така получената сума ще е обща, но Калфин не пожела да конкретизира точни числа. Единствено поясни, че няма да се отмята от думата си за едно дете да се получават 35 лева, за две – 85 лева и за три – 130 лева. 

Да не се допуска семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си, да се гарантира равнопоставеност между децата, засилване на възможността, когато би могло семейните помощи за деца да се изплащат в натура, предвиждат още законовите промени.

Целта е да се стимулира отговорното родителство. Калфин подчерта, че проблемът с непълнолетното родителство стои, а в промените е предвиден инструмент за намаляване на това явление. Освен това се засилва задължението за образованието и повишаване на ефективността на изразходваните средства.

Ще бъдат спрени детските на майките, чиито деца също взимат детски. Родители, които изоставят децата си, няма да имат право на детски, а ако са взели, ще трябва да ги върнат.
Майки под 18 години ще получава помощите в натура, но тези, които посещават училище и завършват годините, може да получават допълнителна сума, поясни Калфин. Той даде статистика, която сочи, че 4841 семейства са с прекъснати детски поради това, че децата им не ходят на училище. 1351 са непълнолетните майки до 16 години, които получават детски, 3981 пък е броят на непълнолетните майки до 18 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"