Разпродават корабите на Рубин Коцев

Животът

07-02-2015, 16:17

Снимка:

marinetraffic.com

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Родните институции разигравали Дойчебанк за четирите плавателни съда

Всички кораби на варненската фирма "Ахилеос", чийто собственик е Рубин Коцев, са обявени за продажба от брокера CW KELLOCK, установи справка на Maritime.bg. Припомняме, че Дойче банк опитва да продаде четирите кораба, които са арестувани в три различни страни. Ипотекарният кредитор се задължава да уреди всички дългове преди продажбата, уточнява брокерът.

Припомняме, че Дойче банк прави опити за продажбата на кораб ALAYA. От шест месеца построеният през 2009 година бълкер е арестуван от банката заради неплатена ипотека в размер на 16,3 млн. евро на фирмата-собственик на кораба – Marten shipping. Заповед за ареста на ALAYA е издадена от малтийските власти на 15 август м.г. по искане на Дойче банк – Холандия.

Кораб HAGEN на "Ахилеос" е арестуван в Авейро, Португалия. Според непотвърдена информация, коляновият вал на главната машина на кораба е счупен. Съдът бе буксиран в порта през декември 2013 година.

Построеният през 2001 година кораб ST ROSSA и построеният през 2009 година SKAGEN са у нас.

Според източници на Maritime.bg, за разлика от властите в други страни, родните отговорни органи правят всичко възможно да осуетят процедурите, които води банката у нас за да си прибере корабите.

Пазарни източници твърдят, че Дойче банк ще опита да изпрати HAGEN и SKAGEN в Малта, където те могат да бъдат продадени без организиране на търг.

Името на Рубин Коцев нашумя през март 2004-а г., когато той беше отвлечен пред дома си на улица "Марко Балабанов" №26 в центъра на Варна. Някои свързаха покушението с мистерията около потъналия месец по-рано кораб "Хера", чийто екипаж така и не беше намерен в Босфора.

Според други фирмата на Коцев - "Ахилеос груп",  нарушила крупни интереси на руски фирми в областта на корабостроенето и кораборемонта. Девет дни бизнесменът беше освободен срещу откуп от 500 000 лева. Делото по случая беше прекратено без да бъдат заловени поръчителите и извършителите на отвличането.