Няма да има отдаване на първо и второ кейово място на общината

Частта от пристанището, на която общината иска да направи атракционна зона, ще продължи да се използват по предназнчение

"Няма да има отдаване на първо и второ кейово място на никой - нито на община, нито на частна структура. Те ще продължат да се използват по предназначение. Пристанището няма да бъде концесионирано. Идеята е зоната да се превърне в приятно и привлекателно място по време на празници например. Както беше с регатата "Тол шипс". Това заяви председателят на Съвета на директорите на Пристанище Варна Димитър Атанасов в ефира на Дарик, в отговор на вчерашния протест на пристанищните работници. Той ги успокои, че притесненията им за преместване на първо и второ кейово място и превръщането на зоната в атракцион са неоснователни. 

Пристанищните работници направиха демонстрация вчера срещу уволнението на изпълнителния директор Божидар Чапаров. На протеста поискаха и оставката на Димитър Атанасов, освен това се възпротивиха част от територията на порта да се превърне в атракционна зона. 

"Нито един работник няма да бъде съкратен от пристанището", подчерта Атанасов и увери, че служителите ще запазят социалните си придобивки. "Няма да има и промяна на заплатите", обеща още той, но обясни, че те зависят от печалбата на фирмата.

"Пристанището е на печалба. Министър Московски имаше предвид, че може да се търсят още по-добри резултати като каза, че фирмата не печели достатъчно. Цялото възнаграждение на работниците е свързано именно с приходите на пристанището", обясни още Атанасов.

По отношение на освобождаването на Чапаров, председателят на борда коментира: "Едно държавно предприятие се управлява от принципала, а това е министърът на транспорта. Негово право е да определи трима човека в Съвета на директорите - председател, зам.-председател и изпълнителен директор".