Ръководството на Пристанище Варна в шах за протеста днес

Изразяват недоумение от действията на синдикални организации

"Към настоящия момент не се предвиждат действия от страна на министерството и ръководството на "Пристанище Варна" по отношение промяна на статута на първо и второ кейови места на терминал Варна Изток. Първо и второ кейови места се използват и ще бъдат използвани за предоставяне на пристанищни услуги. В този смисъл изразяваме недоумение от действията на синдикални организации", заявявиха от ръководството на "Пристанище Варна" по повод предстоящия протест. Той ще се проведе днес, от 17:00 часа пред входа на Пристанище Варна Изток.

За подготвяния протест стана ясно първо от призив във фейсбук групата "Пристанище Варна ЕАД".Основната причина - внезапната кадрова рокада по върховете на порта. На 3 февруари, със своя заповед министърът на транспорта Ивайло Московски освободи директора на Пристанище Варна ЕАД Божидар Чапаров. С друга заповед в същия ден е назначен Петър Сеферов, който досега бе директор на Пристанище Варна-Изток.

Вчера до медиите беше разпространено и съобщение за протеста, но от името на КНСБ. В него като мотив, освен уволнението на Чапаров, бе посочено и "отнемането на територии от пристанището, което ще доведе до намаляване приходите на пристанището и доходите на работниците и служителите".

"Ако извадим приходите от тръбите за "Южен поток", пристанище Варна реализира печалба колкото два хотела. Не считам, че това е достатъчно, а че може да се постигне повече". Така министърът на транспорта Ивайло Московски обясни защо е уволнил изпълнителния директор на Пристанище Варна.