Храни родно производство за 250 000 домакинства

Животът

05-02-2015, 07:43

Снимка:

БЧК

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Хранителните помощи ще се произвеждат само от български фирми

Храните, които бедните ще получават като помощи тази година, ще идват главно от български производители. Това обеща социалният министър Ивайло Калфин. "Целта е да насърчим доставките на родни стоки, защото досега по-голямата част от продуктите са били вносни", коментира вицепремиерът. В сряда кабинетът откри процедурите по програмата за подпомагане на най-нуждаещите се. Бюджетът й е 123.3 млн. евро. С тях в следващите 7 години 250 000 семейства ще получават помощи. Освен традиционно раздаваните захар, брашно, боб, ориз, олио, за семействата ще има още консерви и бисквити. През цялата година обществените трапезарии ще предлагат топъл обяд за бедните.

Да насърчим родното производство, а не да раздаваме вносни храни, каза Калфин. Храните за бедни, които тази година ще бъдат раздавани по нова европрограма, ще бъдат приоритетно от български производители, обеща Ивайло Калфин.

Кабинетът в сряда прие постановлението, с което започват процедурите по изпълнение на програмата за помощ на най-нуждаещите се. Бюджетът й е 123.3 млн. евро, с които в следващите 7 години ще бъдат подпомагани 250 000 домакинства. Това са хората, които получават и помощи за отопление.

"На първо място ще разнообразим списъка с храни, които ще се доставят, като включим и консерви и бисквити, например", посочи Калфин. До м.г. чрез фонд "Земеделие" на бедните домакинства се раздаваха само 7 вида пакетирани продукти като захар, брашно, боб, ориз, олио. От тази година освен храни бедните ще могат и целогодишно да получават топъл обяд в обществените трапезарии. Броят им е 180, но той ще се увеличи.

"Ще ми се да насърчим доставките на стоки, които се произвеждат в България, защото предишни години по-голямата част от продуктите са били вносни", коментира Калфин. Ще се вземат мерки и продуктите да са качествени, вместо на бедните да се дават стоки с изтекъл срок на годност, каквито случаи имаше предни години. Според вицепремиера реалното раздаване на хранителните пакети може да започне през май-юни. В най-скоро време ще бъде избрана партньорска организация, която да доставя продуктите до потребителите. След това ще се проведат обществените поръчки за съответните храни. Те ще бъдат за срок от една година.