Нов тур до най-старото злато и звездите на Планетариума във Варна

Туризъм

04-02-2015, 08:08

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът "Различното преживяване - качество, полза и стойност" беше финансиран с 456 642 лева по ОП "Регионално развитие"

След интересните турове по културно-историческите забележителности в Белослав, Девня, Аврен и Аксаково пилотният туристически маршрут, набелязан по проекта "Различното преживяване - качество, полза и стойност" завършва на 5 февруари във Варна, откъдето и стартира. Но този път туроператори, агенции, екскурзоводи и издатели на пътеводители ще се озоват сред блясъка на най-старото обработено злато в света от изключителната сбирка на Археологическия музей във Варна. Съкровището датира от преди 4000 г пр. Хр. и се състои от 2000 бижута и изделия от 23.5 карата с общо тегло 5.5 килограма. Сред тях най-интересен е златният жезъл на жреца като символ на властта.Най-старото обработено злато е намерено при изкопни работи край Варна през 1972 г. от багериста Райчо Маринов.

Археологическият музей не влиза в обсега на новия пешеходен пръстен, който се изгражда във Варна, но до него ще има специално трасе от Морска гара предвид интереса на круизните туристи да видят най-старото обработено злато на света, каза кметът Иван Портних.

Една от най-големите атракции на морската столица - Планетариумът на Народната астрономическа обсерватория "Николай Коперник", също влиза в маршрута на гости и туристи във Варна. В звездната зала е монтиран проекционен апарат от типа ZKP, който проектира 5500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 м, а с помощта на допълнителни проектори се демонстрира положението на Слънцето, Луната и планетите сред звездите.

Варненската обсерватория е открита на 22 май 1968 г и това е първият в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко.

След финалната разходка всички участници в проекта ще се съберат на конференция във ФК, за да начертаят насоките за туристическо развитие в региона за предстоящия нов сезон. Кръгли маси за туризма и общите маршрути предшестват форума преди това в общините - партньори Белослав, Девня, Аксаково и Аврен, за да се чуят предложенията на местната власт и на всеки кмет. Проектът "Различното преживяване - качество, полза и стойност" с бенефициент община Варна беше финансиран с 456 642 лева по ОП "Регионално развитие".