Нивото на Камчия край Гроздьово спада

Министър Василева: Всички трябва да свикваме с рисковете

>Нивото на река Камчия край село Гроздьово е започнало да спада, съобщиха от община Долни чифлик. По последни данни от за денонощието понижението е от 120 см. Вчера следобед кметът на общината Борислав Натов обяви бедствено положение, след като от областния кризисен щаб оповестиха, че се очаква висока приливна вълна заради преливането на язовир „Цонево" в реката. Жителите на ниските райони на 4 села бяха евакуирани, в готовност да опразнят къщите си бяха в село Горен чифлик и в общинския център.

Два пробива в дигите край реката отклониха прииждащите води към земеделските терени, за да бъдат спасени селата. Засега приливна вълна откъм язовир "Цонево" няма, а язовир "Камчия" вече не прелива към него. Остава опасността от по-големия язовир "Тича", който също се влива в "Цонево". Въпреки опитите той да бъде изпускан, нивото му не спада, но и не продължава да се покачва. Очаква се до 18 часа днес да стане ясно дали "Тича" все пак ще започне да прелива. Ако това стане, 2 часа по-късно може да се чака приливна вълна по река Камчия.

След като беше задействана процедурата за реакции при кризисни ситуации, в Гроздьово са били съсредоточени аварийни екипи на Гражданска защита и пожарната, патрули на полицията, екипи на електроразпределителното дружество, на Напоителни системи и ВиК.

Доброволци са напълнили с пясък стотици чували и са започнали да вдигат дигите в ниските им части. В усмиряването на Камчия се е включила и техника на община Долни чифлик и на местни фирми.

"Всички трябва да свикваме с рисковете и да бъдем готови да се справяме с тях. Има много критични места в страната, но най-важното е да се предприемат контролирани действия, за да се запази живота и здравето на хората". Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, кметът на Варна Иван Портних и областният Стоян Пасев посети детската градина в село Цонево, където ще пренощуват бедстващите хора от района.

"Когато валежите са в толкова голям обем, неизбежно се повишават нивата на реките и язовирите и затова трябва да се вземе превенция, доколкото тя е възможна", добави още министър Василева.