Болни от артрит стават инвалиди заради късна диагностика

Мисия Варна

03-02-2015, 07:58

Снимка:

© Pixabay

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Хроничното възпаление на ставите коси най-често жените на възраст 40-55 г. и се отключва от стрес или инфекции

Страдащи от ревматоиден артрит стават инвалиди заради късна диагностика, съобщиха лекари и пациенти от Варна на вчерашния Световен ден за борба с болестта. У нас тя засяга 1% от населението и от 10 г. се лекува успешно, стига да се открие в първите 6 месеца.

"В големите градове личните лекари са добре обучени и веднага насочват пациентите към ревматолог, но в цели райони от Източна България като Добрич, Силистра, Лудогорието не е така. Пращат болните при ортопед, невролог и докато стигнат на правилното място, диагностиката понякога е закъсняла", обясни доц. Владимир Кадинов, началник на клиниката по ревматология в УМБАЛ "Св. Марина". Годишно там приемат 3000 пациенти, една трета от които са с ревматоиден артрит.

Хроничното възпаление на ставите коси най-често жените на възраст 40-55 г. и се отключва от стрес или инфекции. Ако е нелекувано, то може да засегне и очите, кожата, белите дробове, сърцето и бъбреците. Ако няколко месеца имате отоци в крайниците, а сутрин ставите ви са сковани, веднага търсете специалист, съветват медиците. Във Варна безплатни прегледи ще има на 5 февруари в "Св. Марина". Те са част от кампанията "Малките неща имат голямо значение", която цели да информира обществото за важността на ранната диагностика на ревматичните болести.