Голямата вода тръгна, евакуираха Цонево, Дъбравино, Величково, Гроздьово

Очаква се да прелее и язовир "Тича"

От 15 часа е започнала евакуацията на четири населени места във Варненско, заради преливането на язовир Цонево, което започна току-що. Евакуирани са Цонево, Величково, Гроздьово и Дъбравино.

Очаква се да прелее и язовир "Тича", но има поне едно денонощие за реакция. Двете вълни - от "Цонево" и "Тича" най-вероятно ще се разминат.

По информация от Министерството на околната среда и водите и Министерството на вътрешните работи и местните власти във Варна има риск от образуване на приливна вълна от язовир Камчия към язовир Цонево в следствие на обилните валежи в Североизточна България и рязкото повишаване на нивото на реките в областта. Застрашени са населените места по поречието на река Луда Камчия, основно в общините Аврен и Дългопол. Призовават се всички жители на населените места по поречието на реката да имат готовност да се евакуират с цел запазване на сигурността на техния живот. Създава се организация, съвместно с местните власти, за опазване на имуществото на гражданите, както и тяхната сигурност.

Създадена е организация над 600 човека да бъдат временно изведени от селата Величково, Гроздьово, Цонево и Дъбравино. Те ще бъдат временно изведени и настанени на сигурни места.
Към Варна пътуват министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и началникът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Рискът идва от едновременното преливане на язовир Камчия и язовир Цонево.

Фоторепортаж от мястото на събитието

Още подробности от кризисния щаб: 445 са евакуирани, полицията пази къщите им