Укротиха Камчия, спасиха Гроздьово

Животът

02-02-2015, 07:59

Снимка:

Варнаутре/архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Снощи взривиха и дигата край село Сава

Доброволци и аварийни групи на пожарната, ВиК и местни фирми с техника успяха да запушат пробойните и укрепят ниските части на дигите на река Камчия в района на Гроздьово. Селото бе спасено от наводнение. След многочасова битка операцията приключи успешно около 21,30 ч снощи, когато нивото на реката започна да спада с 2 см и слезе под критичното ниво.

В продължение на няколко часа, когато възникна непосредствена опасност от разливи, започна укрепването на дигите с чували, пълни с пясък, и с помощта на земекопна техника. В кметството на селото се поддържа запас от 1500 празни чувала, а в непосредствена близост до него има складиран пясък.

Около 19,45 ч след решение на областния кризисине щаб бе взривена дигата на реката край с. Сава, община Дългопол, и придошлите води бяха отклонени към по-ниските терени до тях. Това доведе до спадане на нивото на Камчия след около два часа. Водата потече с голяма скорост през земеделските земи. Още в 14 ч беше прекъсната дигата в местността Армутлука, което доведе до понижаване на водите в най-ниските части на гр. Дългопол. Останалите места в общината положението е овладяно. В мероприятията се включиха много доброволци.

В Гроздьово няма пострадали хора, наводнени дворове и къщи, каза началникът на Гражданска защита в общината Стефан Василев. В Горен чифлик обаче в ниската част на селото има наводнени 7-8 двора, но водата от тях е започнала да се оттича. Под вода е 300 м от главната улица на селото, но е въведена временна организация на движението с обходен маршрут.

През нощта наблюдатели следиха за нивото на реката и язовирите на територията на общината, обясни кметът Борислав Натов и благодари на доброволците и аварийните групи за тяхната всеотдайност при справяне с кризисната ситуация.